Globalno tržište žitarica trebalo bi se ubrzo potpuno oporaviti. I to zbog rekordne proizvodnje pšenice, kukuruza i riže. Prema zadnjem izvješću Svjetske banke, takav razvoj događaja konačno će stabilizirati globalni lanac proizvodnje i prodaje hrane, piše u utorak Jutarnji list.

Ako znamo da je rast cijena prehrambenih proizvoda bio jedan od glavnih okidača inflacije, prognoze Svjetske banke razlog su za umjereni optimizam potrošača.

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u kolovozu 2023. godine u prosjeku su porasle 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec. Promatrano po odjeljcima Klasifikacije osobne potrošnje prema namjeni, cijene su porasle u odjeljcima: Prijevoz za 3,8 posto, Rekreacija i kultura za 1,3 posto, Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,0 posto, Hrana i bezalkoholna pića za 0,7 posto, Obrazovanje za 0,5 , Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,4 i Zdravstvo za 0,1 posto.

Cijene su pale u odjeljcima: Odjeća i obuća za 2,3 posto, Ostala dobra i usluge za 0,3 posto i Komunikacije za 0,1 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. U ostalim odjeljcima, u prosjeku, cijene se nisu mijenjale. U kolovozu 2023. godine u odnosu na isti mjesec 2022. godine, cijene su porasle 3,6 posto (godišnja inflacija).

Usporedbe radi, u Europi su nešto veće stope inflacije hrane u lipnju imale Estonija (16,4%), Francuska i Belgija (13,2%) te Mađarska (23,1%). U prosincu 2022. stopa inflacije hrane u Mađarskoj bila je golemih 44,8 posto.