Najviši iranski diplomat kaže da je Teheran preko pozadinskih kanala poručio SAD-u da ne želi širenje rata Izraela i Hamasa, ali je također upozorio Amerikance da bi regionalni sukob mogao biti neizbježan ako se izraelski napadi na Gazu nastave.

"Tijekom proteklih 40 dana, razmijenjene su poruke između Irana i SAD-a, preko odjela za interese SAD-a u švicarskom veleposlanstvu u Teheranu", rekao je ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian u intervjuu, odbacujući mogućnost izravnih razgovora između dvojice neprijatelja, piše FT.

"Kao odgovor SAD-u", dodao je, "rekli smo da Iran ne želi širenje rata, ali zbog pristupa koji su usvojili SAD i Izrael u regiji, ako se zločini protiv naroda Gaze i Zapadne obale obustave, svaka se mogućnost može razmotriti, a širi sukob mogao bi se pokazati neizbježnim."

Iran kaže da nije znao za Hamasov plan 7. listopada

Iran, glavni pristaša protuizraelskih islamističkih militanata u regiji, rekao je da nije bio unaprijed obaviješten o Hamasovom razornom napadu na Izrael 7. listopada, stajalište koje su američki dužnosnici potvrdili.

Ali zapadne države smatraju Iran odgovornim za njegovu opsežnu podršku skupinama otpora protiv židovske države, uključujući Hamas i libanonski Hizbolah, koje Iran vidi kao ključni stup svoje sigurnosne strategije.

Iranski ministar vanjskih poslova obišao je regiju otkako je počeo rat u Gazi. Posjetio je Irak, Siriju, Libanon, Tursku, Katar i Saudijsku Arabiju. Susreo se i s vođom Hamasa Ismailom Haniyehom u Dohi i vođom Hezbolaha Hassanom Nasrallahom.

Amirabdollahian je tvrdio da Hezbolah i drugi islamistički militanti u Palestini, Iraku, Siriji i Jemenu nisu iranske zastupničke snage, rekavši da svaki ima neovisni politički identitet. No, upozorio je da te skupine "nisu ravnodušne prema ubijanju svojih muslimanskih i arapskih vršnjaka u Palestini".

U zapadnim prijestolnicama postoji zabrinutost da bi Iran mogao potaknuti svoje zastupničke snage, osobito Hezbolah, najmoćniju od takozvane osovine otpora, da eskalira neprijateljstva u regiji.

SAD je povećao svoju vojnu nazočnost u regiji tijekom prošlog mjeseca, poslavši dvije udarne grupe nosača aviona da djeluju kao sredstvo odvraćanja.

Amirabdollahian je rekao da SAD nije prijetio da bi Iran mogao biti pogođen ako Hezbolah pokrene sveobuhvatni napad na Izrael. Međutim, optužio je Washington da je pozvao Teheran na suzdržanost dok je sam eskalirao rat u Gazi uz masovnu podršku Izraelu.

"Američki nosači u regiji su slabost za SAD"

Rekao je da poruke SAD-a upućene Hezbolahu na sličan način pozivaju na suzdržanost "ne bi uspjele učiniti skupinu otpora opreznom u donošenju odluka".

“Naši vojni dužnosnici mišljenja su da raspoređivanje američkih nosača zrakoplova u blizini naše regije, što ih čini dostupnima, nije jača strana za SAD. Umjesto toga, to ih čini ranjivijima na moguće udare,” rekao je Amirabdollahian.

“Rat se već proširio u regiji”, dodao je. “Činjenica da jemenska vojska (Huti pokret koji podržava Iran)... napada okupirane zemlje projektilima i dronovima znači da se rat počeo širiti. Činjenica da se Hezbolah bori s trećinom izraelske vojske pokazuje da se rat proširio.”

Gaza, dom za 2,3 milijuna ljudi, prolazi kroz razornu humanitarnu krizu otkako je Izrael pokrenuo svoju ofenzivu kao odgovor na Hamasov napad 7. listopada.

Iran je u ratu u Gazi vidio priliku

Iran poziva na trenutni prekid vatre u Gazi. Ali iranski analitičari u Teheranu primijetili su da je rat već stvorio diplomatske prilike za zemlju, pomažući da se smanji njena politička izolacija u inozemstvu.

Islamska republika je iskoristila trenutak da smanji jaz s arapskim i regionalnim čelnicima, čiji su se propalestinski stavovi približili iranskim od početka rata.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi otputovao je tijekom vikenda u glavni grad Saudijske Arabije Rijad i susreo se s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u prvom takvom posjetu jednog iranskog predsjednika u više od desetljeća.

“Ovaj rat je pobjeda u bijelim rukavicama za Iran”

Raisi se također prvi put susreo s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem, na marginama samita Organizacije islamske suradnje o Gazi u Rijadu što je rijedak susret između čelnika dviju zemalja, koje još uvijek nemaju punu diplomatsku suradnju odnosa.

“Ovaj rat je pobjeda u bijelim rukavicama za Iran”, rekao je jedan analitičar u Teheranu. Drugi je rekao: "Iran se do sada uspješno držao podalje od bilo kakvog izravnog uplitanja u rat i poboljšao svoje odnose s arapskim državama."

Militantne skupine koje podupire Iran napale su američke baze i osoblje u Iraku i Siriji više od 40 puta od početka rata u Gazi, javio je Pentagon. Američki dužnosnici rekli su da je vojska kao odgovor gađala objekte u Siriji koje koristi iranska Islamska revolucionarna garda i milicije povezane s Iranom.

Amirabdollahian je rekao da su jedan od tih centara, u blizini al-Bukamala, grada u Siriji blizu iračke granice, ranije koristili iranski "vojni savjetnici u borbi protiv terorista, ali to mjesto nije bilo iranskih snaga ili zaliha u vrijeme napad".

Dodao je da "nijedna iranska snaga nije pogođena", ističući da bi odgovor Irana inače bio "tvrd".

“Sada je vrijeme za sukob licem u lice"

Palestinske milicije "nikada" nisu tražile od Irana da uđe u rat, rekao je. “Imaju sve, a sami proizvode rakete i dronove. Palestinske skupine otpora imaju sposobnost proizvesti vojnu opremu koja im je potrebna unutar Palestine”, rekao je.

Nije isključio mogućnost dugotrajnog sukoba, rekavši da je "pravi sukob" u ratu Hamasa i Izraela počeo tek posljednjih dana. Oduži li se rat, mogao bi koristiti militantnim skupinama koje se bore u gerilskom stilu, a ne Izraelu s njegovom konvencionalnom vojskom, ustvrdio je.

Izrael je u utorak počeo pretraživati najveću bolnicu u enklavi, al-Shifa, u gradu Gazi nakon kopnene ofenzive za okruživanje grada, koji je Hamasova glavna politička i vojna baza u pojasu. Izrael je rekao da se bolnica nalazi na vrhu podzemnih zapovjednih centara Hamasa.

“Sada je vrijeme za sukob licem u lice između palestinskih skupina otpora i izraelskih snaga. To je ono što su grupe otpora čekale tjednima”, rekao je Amirabdollahian.

"Palestinski otpor ovu fazu vidi kao svoju korist i vjeruje da kopnena invazija znači paralizu Izraela [u Gazi]", dodao je.

“Mogu jasno reći, s obzirom na saznanja koja imamo i nakon sastanaka s čelnicima u regiji, da će sudbinu ovog rata odrediti skupine otpora, a ne Izrael.”