FIFA želi da se Svjetsko nogometno prvenstvo održava svake dvije godine, umjesto svake četiri godine kao što je to bilo dosad. Europljani i Južnoamerikanci su strogo protiv toga, dok su predstavnici ostalih kontinenata otvoreni za planiranu reformu koja bi mogla promijeniti nogomet.

Kao i sve kladionice svijeta, tako će i Williams kladionica biti jedna od kladionica koja će propagirati Svjetsko Prvenstvo 2022. godine.

"Ako ste rođeni s istim talentom, ali u Yaoundeu, Londonu ili Hanoiju, vjerujem da nemate iste šanse postati veliki nogometaš." – izjavio je Arsene Wenger koji radi na tome da se Svjetsko prvenstvo igra svake dvije godine.

Kada je prvi put predloženo dvogodišnje Svjetsko prvenstvo?

Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter prvi je put to iznio u javnost još 1999. godine. Prema Blatteru, tradicionalni ritam Svjetskog prvenstva datira iz 1930-ih "kada su momčadi još uvijek putovale s kontinenta na kontinent brodom".

Prijedlog je odbačen i završio je u arhivi FIFA-e gdje ga je Blatterov nasljednik, Infantino, ponovno iskopao i na mjesto promotora globalnog nogometa postavio Arsene Wengera, koji je svojevremeno bio uspješan menadžer Arsenala. Svi nogometni fanovi su u tom vremenu igrali kladionicu, no Williams kladionica ili u narodu poznatija kao Wwin sportska kladionica, u to je vrijeme bila jedna od, ako ne i najbolja kladionica na tržištu.

Što o tome misle navijači?

Prema FIFA-inoj anketi na oko 23.000 ljudi iz 23 zemlje, "većina navijača" je za češće održavanje Svjetskog prvenstva. Anketa je bila u vezi toga da li se Svjetsko prvenstvo treba igrati svake godine, svake dvije, tri ili, kao sada, svake četiri godine.

Međutim, tek kada se zbroje glasovi za tri alternativna modela, dobija se većina koju je FIFA objavila kao rezultat. No, ono što nas više zanima u ovom trenutku je kako bi Hrvatska nogometna reprezentacija igrači reagirali na ovu anketu. Svakako bi bilo zanimljivo za vidjeti!

Gdje su ostale nogometne konfederacije?

Osim Europljana, i Južnoamerikanci su jasno dali do znanja da su protiv održavanja Svjetskog prvenstva svake dvije godine.
CONMEBOL, južnoamerička konfederacija je dala izjavu kako se boje kako bi se ova promjena odrazila na neke druge reprezentativne turnire, pa čak i klupske, te da ne postoji nikakvo sportsko opravdanje za smanjenje vremenskog razdoblja između Svjetskih prvenstava.

Ali ostala četiri kontinentalna nogometna saveza otvorena su za drugačiji raspored Svjetskog prvenstva.

CONCACAF, nogometni savez Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba, Azijski savez AFC, Afrički savez CAF, te nogometni savez Oceanije (OCF) nisu krili svoje simpatije prema novom ritmu Svjetskog prvenstva, gdje su jasno dali do znanja kako su otvoreni za promjene, ukoliko do njih dođe.

Svjetsko Prvenstvo u Nogometu Katar 2022 bi ostalo netaknuto ovom reformom, no postavlja se pitanje da li bi igrač koji igra „Prva liga federacije“ imao bilo kakvu korist od ove reforme? Slažemo se, i mi isto ne mislimo da bi imao bilo kakvu korist!