Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je na izvanrednoj konferenciji za medije kako će manji bh. entitet održati referendum čak i ako ga zabrani visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Dodik se zahvalio predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću dodajući kako Srbija ne podržava, ali i ne osporava referendum o Danu RS-a te da stoji iza interesa entiteta, piše Klix.ba.

Optužio je medije da špekuliraju o zavjerama pri tome dodajući da je Srbija jasno poručila kako RS ima pravo odlučiti i kako zapravo štiti integritet i suverenitet BiH, ali i interese RS-a.

On je kazao i da susjedna zemlja nije niti konzultirana u vezi s referendum i da Srbija nije ni pozvana da podržava ili ne podržava referendum.

Dodik je istaknuo i da je obavio konzultacije sa svim političkim liderima iz RS-a koji nisu bili na sastanku u Beogradu i da su svi oni dali podršku odluci Narodne skupštine RS-a.

"Referendum je opće pravo naroda da odlučuje o svom položaju. Želim biti jedinstven sa svim strankama iz RS-a o pitanju referenduma. Očuvali smo jedinstvo jer niti jedna stranka nije promijenila mišljenje o tome", rekao je Dodik.

Kako kaže ovaj referendum nije o teritorijalnom integritetu već o Danu RS-a. Kako je pojasnio, referendum o Danu RS-a ne bavi se odcjepljenjem.

Na kraju je zaključio da će referendum o Danu RS-a bit održan čak i ako dođe do zabrane.