Kolačići i keksići od prhkog tijesta nezaobilazni su za blagdane, a jedni od najpopularnijih starinskih blagdanskih sitnih kolačića su vanilin kiflice s orasima, bademima ili lješnjacima u obliku polumjeseca.

Tajna ovog prhkog tijesta je da se u u njega nikako ne stavlja jaje jer će ga ono dodatno stvrdnuti. Također, kako biste spriječili da se maslac otopi, radi čega se kiflice mogu razliti tijekom pečenja, zapamtite ove trikove.

Kad mijesite ovo tijesto, operite ruke hladnom vodom kako vam ne bi bile tople i nemojte predugo mijesiti tijesto.

Recept za vanilin kiflice

Sastojci:

250 g glatkog brašna
70 g šećera
100 g oraha, lješnjaka ili badema
50 g šećera u prahu
2 vrećice vanilin šećera
200 g hladnog maslaca

Priprema:

Maslac pomiješajte sa šećerom i izmiksajte da se dobro usitni, a potom mu dodajte brašno, orahe i vanilin šećer, pa zamijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na sat vremena da odstoji. Tijesto podijelite na manje dijelove, pa oblikujte rukama kuglicu, a zatim je između dlanova razvucite i formirajte u štapić pa blago savijte u oblik polumjeseca. Stavite ih na papir za pečenje i pecite ih 8-10 minuta na 180 °C. Nakon što se kiflice ispeku ostavite ih malo da se ohlade pa ih zatim oprezno, dok su još tople, uvaljajte u šećer u prahu.

Izvor: skuhaj.hr