Hrskava granola idealna je za doručak, možete ju dodati u jogurt, zobene pahuljice ili mlijeko. Iznenadit ćete se koliko ju jednostavno pripremiti domaću granolu, a za razliku od kupovne ne sadrži dodane šećere.

Možete ju ispeći u većim količinama, spremiti u staklenke i čuvati do 3 tjedna. Recept uvijek možete prilagoditi po svom guštu i mijenjajući sastojke koje dodajete. Tako vaša granola može sadržavati različite orašaste plodove, sušeno voće pa čak i komadiće tamne čokolade.

Granola

Sastojci:

140 g zobenih pahuljica
40 g sušenih grožđica ili brusnica
50 g badema
50 g oraha
80 g meda
45 ml kokosovog ulja
1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke i sitno nasjeckane orahe i bademe. U posudi na laganoj vatri pomiješajte kokosovo ulje, med i ekstrakt vanilije pa kuhajte 2 do 3 minute, dok se sastojci ne otope i lijepo sjedine. Povremeno promiješajte i pazite da ne zagori. Prelijte preko suhih sastojaka i dobro promiješajte. Morate dobiti gustu, ali vlažnu smjesu.

Na lim za pečenje stavite papir za pečenje pa smjesu prebacite u lim za pečenje, ravnomjerno rasporedite i stavite peći 10 minuta. Nakon toga smanjiti temperaturu na 120 stupnjeva i pecite još 10 minuta. Gotovo je kad poprimi zlatno-žutu boju. Nakon što je granola pečena, pustite da se potpuno ohladi, zatim je izlomite na komade, stavite u staklenku i iskoristite u naredna 3 tjedna, piše Slobodna Dalmacija.