Varanjem i laganjem partnera prilikom uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, SDA je poslala ružnu poruku svim zagovornicima formiranja probosanskog bloka, reakcija je Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a.

Po ranijim najavama u Vlasti se mogao naći i NES. Prvi dogovor o novoj Vladi propao je, jer je SDA sa zvukom sirene u vlast pokušala uvesti i svoje partnere iz Narodnog Europskog pokreta, odnosno NES-a, protiv čega je izričito bio SDP, a ni u HDZ-u nisu bili oduševljeni tim potezom.

U HNŽ-u smo mogli dokazati čvrstinu bloka

''Priča o probosanskom bloku, a što priželjkuje veliki dio bh. javnosti, ne može se graditi na neprincipijelnim osnovama. Ne možemo se lagati i varati, a SDA je na primjeru HNK pokazala da se nije odmakla od tog svog pristupa. Ako nismo spremni da se borimo za naše stavove i gradimo naš kredibilitet tako da ako je to potrebno da budemo i u opoziciji, onda postajemo neuvjerljivi i pokazujemo slabost kod onih koji nam nisu baš naklonjeni'', naveo je Ogrešević i dodao:

''Upravo u HNŽ smo mogli pokazati čvrstinu tog probosanskog bloka. Baš onako kako su to uradili NES i SBiH odbijanjem da budu dio državne i federalne vlasti, držeći se svojih principa. Kapitulacija SDA u HNŽ je poruka i onima koji su nas poticali na okupljanje. Prije svega, mi moramo znati oko čega se okupljamo i na koji osnovama. Moramo biti spremni na iskren odnos, principijelnost, dosljednost, istrajnost. Upravo to je NES BiH pokazao ne samo principijelnim odbijanjem da bude dio državne i federalne vlasti, nego i svojevremenim odbijanjem poziva SDP-a za sudjelovanje u vlasti u HNŽ''.

NES više neće pregovarati s SDA u HNŽ

Dodao je da što se NES-a tiče, nema daljih pregovora, ni po dubini ni po širini, sa SDA Hercegovačko-neretvanske županije.

''Ovim jednostranim pristupom, SDA je prekinula pregovore i jasno kazala da je njihov partner SDP i HDZ. NES više nije partner SDA u HNŽ. S lažovima i prevarantima nema pregovora. Bez obzira na sve, NES će i dalje ostati vjeran državi Bosni i Hercegovini i vodit će iskrenu i državotvornu politiku'', poručio je Ogrešević.

Značajan dio istaknutih članova SDA, ali i medijske zajednice u Sarajevu, također su bili začuđeni potezom SDA HNŽ pogotovo nakon što su već više od godinu dana SDP u javnosti nazivali izdajnicima a nakon toga s njima ušli u koaliciju.

Tako portal istraga.ba Avde Avdića, analizira ovu odluku SDA, postavlja pitanja i daje odgovore kakve će biti njene posljedice po samu SDA ali i razvoj političkih procesa u BiH.

''Što je SDA dobila? Ništa. Dobili su ministre koje su već imali. Dobili su vlast u HNŽ koju su već imali. Ali zato su izgubili partnera koji se, vjerujući u principe, odrekao federalnih ministarskih pozicija. Izgubili su kredibilitet (pod uvjetom da su ga ikada imali). Izabrali su ''izdajnike'' umjesto ''patriotskog bloka''.

Izdajnici za fotelje

Prihvaćajući ucjene SDP-a i HDZ-a da se odrekne NES-a, SDA se, zapravo, odrekla svog narativa o ujedinjenoj opoziciji protiv nametnute Vlade FBiH i protiv svih onih izdajničkih poteza Trojke. SDA je smanjila svoj koalicijski kapacitet. SDA je prihvatila izdajnike da bi dobila fotelje. Što je, barem u slučaju Mostara, također čini izdajničkom strankom.

Hoće li formiranje Vlade HNŽ moglo utjecati na opstanak Vlade u USK, to znaju čelnici NES-a. Ako se odluče na osvetničku politiku i započnu pregovore s Trojkom, pokazat će da nisu baš zrela politička partija. Rušenjem Vlade USK profitirat će samo stranke Trojke. Baš kao što su formiranjem Vlade HNK profitirali samo SDP i HDZ. HDZ je bez vlasti ostavio HDZ 1990 i HRS, a SDP je uzdrmao SDA-ov savez s NES-om.

Bakir Izetbegović je osobno platio visoku cijenu odbijajući u Neumu izmjene izbornog zakona po želji Zapada i HDZ-a BIH. No, tu je, barem, spasio obraz i princip. I onda je, zbog svoje hercegovačke frakcije okupljene oko Edina Mušića sve to prosuo. Za par županijskih ministarstava.

Pucanje saveza NES-SDA nanijet će ogromnu štetu SDA-u. Međutim, SDA-ovo potpuno pridruživanje (izdajničkim) strukturama Trojke nanijet će nepopravljivu štetu državi. I toga moraju biti svjesni i u NES-u i DF-u. A prije svega i u SDA-u čiji čelnici sebe (neopravdano) nazivaju zaštitnicima države” – piše Istraga,ba