Reakcije na odluku u Europskom parlamentu ne prestaju.

Odluka Europskog parlamenta da odbaci prijedlog direktive o zaštiti autorskih prava u predloženom obliku, izazvala je reakcije diljem Europe.

Aktivisti, kreativci, zaštitnici slobodnog protoka informacija, ali i svi ostali koji su pratili ovu priču odluku Parlamenta smatraju pobjedom. No isto tako ističu kako “rat” još nije završio.

Uvjeren sam da Komisija nakon ovog jasnog signala iz Europskog parlamenta mora izaći s novim prijedlogom uredbe o autorskim pravima. Taj prijedlog treba uvažiti i slobodu i pravo na autorstvo, kao i pravo na naknadu za autorstvo, ako takvo pravo treba uključiti u Uredbu. Znamo, naime, da američki autori, jednako kao ni europski, ne dobivaju novac od Googla i Facebooka, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić.

Njegov je prijedlog za rješenje ovog problema stvaranje jedinstvene europske platforme.

Predlažem da Europska komisija razmisli o otvaranju dijaloga o tome treba li Europi nova zajednička internetska platforma. Ta bi platforma štitila europske autore, ali istodobno europskim građanima omogućavala slobodu izražavanja, naglasio je zastupnik IDS-a dodajući da u nekim drugim okolnostima i pod drugačijim uvjetima, takve platforme imaju Kina i Rusija.

I osnivačica udruge Digitalna Demokracija Leina Meštrović slaže se kako je ovo dobar razvoj događaja.

Dobro je da su se razvile u smjeru u kojem su se razvile, ali s obzirom na stupanj opasnosti i količinu energije i novca koje je uložena, ovo je samo prvi korak. Zabrinjava što čak 281 europski zastupnik želi “Kineski internet” u Europi, napominje Meštrović.

Podsjeća da već postoji cijeli niz alata kojima se može zaštititi autorska prava  i prepoznati plagijat te naglašava da bi uvođenje filtera sadržaja, što predlaže EU, moglo inspirirati neke političke opcije da te filtre iskoristi u političke svrhe.

Pogledajte kako to funkcionira u Kini ili Turskoj, ističe Meštrović te dodaje kako je struka izričito protiv takvog uvođenja “cenzure interneta”.

Posebno je zanimljivo što Europska komisija ima cijeli niz projekata koji potiču digitalno poduzetništvo, a istovremeno imate grupu ljudi koji bi filtrirali sadržaj, ograničavali pristup i slobodu razmjene sadržaja, dodaje na kraju Meštrović.

Rasprava o prijedlogu direktive o zaštiti autorskih prava ponovno će se naći na dnevnom redu Europskog parlamenta sredinom rujna, kada će svi parlamentarci imati priliku iznijeti svoje mišljenje o predloženoj direktivi odnosno predložiti amandmane i promjene.

Aktivisti već sad najavljuju kako će nastaviti borbu tijekom cijelog ljeta u nadi da će jesen donijeti neke nove “vjetrove” u Europskom parlamentu i stav da internet treba biti slobodan i otvoren, a ne filtriran i nadziran, prenosi Zimo.hr.