U okviru projekta "Razvoj ruralnog turizma u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ)", Turistička zajednica HNŽ-a počinje s radom na identifikaciji pružatelja usluga i novih potencijalnih pružatelja usluga u seoskim kućanstvima.

 Aplicirati na taj projekt mogu kućanstva i pružatelji usluga u ruralnom/seoskom turizmu s elementarnim iskustvom u ovom sektoru te kućanstva koja se žele baviti tim vidom turizma.

 Kriteriji za prijavu seoskih kućanstava su sljedeći: elementarna iskustva u ruralnom turizmu, zatim dobar pristup za goste, blizina važnog turističkog mjesta, očuvanje baštine (vanjski i unutarnji izgled objekata, ruralna arhitektura), gastronomija (ponuda domaćih tradicionalnih jela), mogućnost dodatnih aktivnosti i blizina javnih usluga, priopćeno je iz Turističke zajednice HNŽ-a.

 Za ocjenjivanje kvalitete ponude uzet će se u obzir opremljenost dodatnom opremom, sigurnost i higijena.

 Prednost će imati kućanstva i pružatelji usluga koje imaju kompletnu ponudu na farmi ili vlasnici seoskih kućanstva koji bi željeli početi s ponudom na farmi.

 Poziv je otvoren do kraja godine, a prijave se mogu poslati na adresu Udruženje za razvoj ruralnog turizma "Alterural", na e-mail: [email protected] ili na telefon/fax : 033 / 210 883, radnim danima od 9 do 16 sati.

 Ruralni turizam jest nezaobilazni čimbenik u razvoju ruralnih područja, te pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i baštine.

 Ruralni turizam uključuje širok opseg aktivnosti, usluga i zadovoljstva osiguranih od poljoprivrednika i seljaka kako bi se privukli turisti u njihovu oblast u svrhu stvaranja dodatnog prihoda, navodi se u priopćenju.