Nakon klanja životinja potrebno je odrediti je li njihovo meso i unutrašnji jestivi organi potiču od zdravih ili bolesnih životinja. Ako potiču od bolesnih životinja, mogu izazvati trovanja ljudi. Njihova upotreba je u tom slučaju zabranjena. Boja je jedna od glavnih kvalitativnih odlika mesa.

Meso zdravih krava je svijetlo crveno, suho, ponekad i mekano. Meso bikova je tamno crveno, čvrsto, grubo, suho i ima malo masnog tkiva. Meso volova ima tamno crvenu boju, manje je grubo i protkano masnim tkivom. Kod svinja, meso je svijetlo crveno, protkano masnim tkivom. Jetra je glatka, sjajna i crvenkaste boje. Pod pritiskom prsta tvrda i elastična. Slezena je crvenkasta u bikova i malo obla, u krava sivo crvena, više ravna, sivo-smeđa u teladi i ovaca, u svinja crvena odmah poslije klanja, a nekoliko sati kasnije postaje tamno crvena. Pluća su sjajna i glatka, svijetlo crvene boje, isječen komad pluća u vodi pliva. Bubrezi su tamnocrveni, sjajni i glatki. Krv je svijetlo crvena iz arterija, a tamno crvena iz vena, brzo se zgrušava.

Kod bolesnih životinja meso je mekano, vlažno i ljigavo. Krv je tamnije boje. Žučna kesica je puna tečnosti (pantljičara, ehinokok). Slezena je povećana i promijenjene boje (to je uvijek znak da je životinja bolesna). Pluća su promjenljive boje, pod pritiskom se osjećaju mekši ili čvršći čvorići. Na bubrezima se mogu vidjeti mjehurići razne veličine, zagnojena mjesta. Krv je blijedocrvena, vodnjikava ili tamnocrvena: slabo se zgrušava ili se uopće ne zgrušava.

agrosavjet.com