Centralni savjet muslimana u Nejmačkoj razišao se sa komplikovanim partnerom, koji već dugo njeguje veze s Muslimanskim bratstvom. To je važna odluka, smatra novinar DW-a, Christoph Stark.

Zvučalo je kao suvoparna vijest, ali se u stvari radi o jednom važnom koraku: Centralni savjet muslimana u Njemačkoj (ZMD) odvojio se od Njemačke muslimanske zajednice (DMG), piše Deutsche Welle.

Centralni savjet, osnovan 1993, jedno od najvećih krovnih udruženja u zemlji, tako je isključio jednog od svojih osnivača.

U šturom saopštenju Centralni savjet ne navodi razloge za ovu odluku. Pominje se samo da je predstavnička skupština ZMD-a za to glasala potrebnom dvotrećinskom većinom. Tako ostaje prostora za spekulacije.

Moguće je da je Njemačka muslimanska zajednica (DMG) odbila da da pojašnjenja krovnoj organizaciji. Ali, ipak je mnogo važnije da je DMG već dugo povezan sa Muslimanskim bratstvom i da ga nadgleda Služba za zaštitu ustavnog poretka Njemačke.

Razlaz sa komplikovanim članom

No, DMG nije jedini sporan u Centralnom savjetu muslimana. Tu je još i Islamski centar Hamburg (IZH), kojeg nadgleda Služba za zaštitu ustavnog poretka grada-pokrajine Hamburg zbog njegovih veza sa iranskim rukovodstvom. Sadašnja odluka Centralnog savjeta bi mogla da bude odlučujuća prekretnica. Ali, isključivanje nije spontana odluka. To razumije svako ko je ikada bio aktivan član u nekom udruženju ili partiji, i ko je iskusio koliko je sa pravne tačke gledišta komplikovano isključivanje jednog člana ili interne grupe.

U svakom slučaju, Centralni savjet se razilazi sa jednim komplikovanim članom. Možda to sada olakšava neke pregovore. A pejzaž islamskih udruženja u Njemačkoj, gdje u međuvremenu živi više od pet miliona muslimana, ostaje varijabilan. Takođe i u stalnoj potrazi da ponudi dugoročne ozbiljne partnere državi i društvu.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ovaj novi razvoj situacije je argument za skori nastavak Njemačke islamske konferencije, koja želi da unaprijedi procese razjašanjenja i istraži budući put. Prije oko dvije nedjelje, njemačka ministarka unutrašnjih poslova, Nancy Faeser (SPD) je najavila da želi da nastavi sa održavanjem Njemačke islamske konferencije, koja je startovala 2006. – i da je „učini životnijom“. Ona je govorila o jednom „centralnom forumu dijaloga s muslimanima“. Možda je prednost to što je minsitarka godinama učestvovala u kreiranju politike u pokrajini Hessen. Jer, u toj njemačkoj pokrajini postoje oprobane forme dijaloga.

Šta čini ministarka Faeser?

Nakon izbora za Bundestag 2017. prošlo je dobrih 14 mjeseci dok nije ponovo startovala Islamska konferencija. Mučno dugo. S obzirom na definisano ograničenje na određeni izborni period, to istovremeno ograničava izglede za uspjeh.

A sada je i Markus Kerber napustio Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke i otišao u štab novog šefa CDU, Friedricha Merza. Kerber je državni sekretar, koji je 2006. odigrao ključnu ulogu u uspostavljanju prve Islamske konferencije, i nakon pauze, 2017. se ponovo vratio u Ministarstvo kao motor za ovu temu.

Ali, i sada će od neprocjenjivog značaja biti to kako će ministarka Faeser postaviti svoj personal i u djelo sprovesti ono što je najavila. Nadamo se brže nego što je to uradio Horst Seehofer 2018. godine, piše DW.