Harun Mehičević, najveći sigurnosni problem Australije, navodno je kupio zemljište u Ošvama kod Maglaja. Za neupućene, Ošve su dale najviše terorista za Islamsku državu u Siriji i Iraku. Malo selo, a mnogo prolaznika na putu za džihad! Ibro Delić borio se na strani ISIL-a u predgrađu Halepa. Vratio se u BiH, gdje je samostalno ili s Huseinom Bilalom Bosnićem nagovarao ljude na odlazak u džihad. Delić je jedan od dvanaestorice protiv kojih je državno Tužiteljstvo prije desetak dana podiglo optužnicu. Terete se da su postali članovi organizirane terorističke grupe i protuzakonito sudjelovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

To su Fatih Hasanović, zvani Ebu Sara iz Zvornika, Enes Mešić nastanjen u Kalesiji, Jasmin Jašarević, zvani Ebu Rewaha iz Teslića, Emin Hodžić iz Vogošće, Mirza Kapić, rođen u Banjoj Luci, nastanjen u Zenici, Salko Imamović iz Novog Sarajeva, Fikret Hadžić iz Kaknja, Enver Lilić, rođen u Han-Pijesku, živi u Vogošći, Ibro Delić iz Željeznog Polja, nastanjen u Gornjoj Bočinji, općina Maglaj, Samir Hadžalić iz Matuzića, općina Doboj-Jug, Mehmed Tutmić iz Orahovice, općina Zenica, i Adem Karamuja, rođen u Kaknju s prebivalištem u mjestu Ošve, općina Maglaj. Upravo je iz sela Ošve, odnosno tamošnje vehabijske zajednice, po postotku najviše otišlo bh. državljana put džihada u Siriji i Iraku, donosi u svojoj reportaži Mreža FTV-a, prenosi Avaz.

Izet Hadžić, zvani Žara, prvi je kupio kuću u ovom naselju u kojem su prije rata živjeli stanovnici srpske nacionalnosti. Pojedini su se vratili, no oni koji nisu, posljednje tri godine prodaju imanja pripadnicima vehabijske zajednice, navode na "FTV-u". Novac je pristizao iz Beča. Nakon Hadžića imanja kupuju Emir Ališić, Amir Džinić, Atif Nuhanović, Hamdo Fojnica i Adem Karamuja. Prije odlaska u Siriju u srpnju 2013. godine, ovdje je živio Emrah Fojnica, svojevremeno s Mevlidom Jašarevićem, koji je jedan od optuženih za teroristički napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Tada su put Sirije s Fojnicom krenuli Azimir Ališić, koji je u Ošve doselio iz Sanskog Mosta, i Atif Nuhanović iz Zenice. Sva trojica su poginula. Iako se za Emraha Fojnicu navodilo da je poginuo u kolovozu prošle godine kao bombaš samoubojica na pijaci u okolini Bagdada, posljednje informacije govore kako je nastradao nakon slučajnog aktiviranja samoubilačkog prsluka ručne izrade, kojom prilikom je ranjeno šest njegovih suboraca iz Tunisa i Libije.

Dok je živio u Ošvama, Emrah Fojnica navodno je bio blizak s Elvisom Hajrićem iz Tešnja. Zajedno su provodili vrijeme u Ošvama, potom i u Siriji. Hajrić će poginuti mjesec dana nakon Fojnice. U Ošvama je živio i Amir Džinić. U avgustu 2013. otišao je u Siriju zajedno s Ademom Karamujom, Emirom Ališićem i Elvedinom Zukićem. Karamuja se vratio u veljači prošle godine. Bio je privođen u akciji "Damask", odnosno uhićenju osoba povezanih s organizacijom i odlaskom na ratišta u Siriji i Iraku na strani takozvane Islamske države, navodi FTV.
 

Amir Džinić i Elvedin Zukić su još uvijek u Siriji, i to u dvije suprostavljene frakcije – Džinić na strani ISIL-a, a Zukić na strani Fronta Al-Nusra. Zukiću su se pridružili i roditelji, a ranije je mu se pridružio brat Edin Zukić. Amir Džinić je u Siriju odveo i suprugu i devetoro djece. Jedino punoljetan je bio sin Amer koji odmah uključio u borbu, kao i maloljetni sin Almir. Zajednicu u Ošvama posjećuje i već spomenuti Ibro Delić. Označen je kao agresivan zagovornik ISIL-a i džihada u Siriji, možda i radikalnijim od Huseina Bilala Bosnića, s kojim je nekada zajedno držao predavanja.

Nedavno je još jedan mještanin sela Ošve otišao u Siriju – Osman Kekić, prijašnji stanovnik Gornje Maoče. U Ošvama je kupio zemljište i počeo da gradi kuću. Čest posjetitelj u Ošvama bio je i Seid Čolić iz Tešnja, koji je poginuo u Siriji. Tamo se družio s Ismarom Mešinovićem iz Tešnja, koji je u Siriju odveo i petogodišnjeg sina. Kada je Ismar poginuo, o djetetu se starao Seid Čolić. Nije poznato tko je nakon njegove pogibije preuzeo dijete. Seid Čolić je inače bio blizak i s Amirom Selimovićem i Enesom Iriškićem, članovima vehabijske zajednice u Gračanica Selu kod Živinica.

Iriškić je u Siriju otišao u srpnju 2014. godine sa suprugom i dvije maloljetne kćerke. Amir Selimović je poveo suprugu i tek rođenog sina. Njihov odlazak, kazuju obavještajni podaci, financirao je Alis Džemailji, porijeklom sa Kosova, koji je živio u Njemačkoj. Živio – jer je poginuo u Siriji. (prvi.tv)