Najmanje pet osoba je poginulo, a više od 100 je ozlijeđeno kada su jučer krhotine projektila pale po ljudima na plaži tijekom ukrajinskog napada na Sevastopolj na Krimu, poluotoku koji je Rusija ilegalno anektirala 2014. "Nažalost, trenutno za sada imamo 124 žrtve, od kojih su troje djeca", naveo je na Telegramu guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

Društvenim mrežama proširila se snimka koja navodno pokazuje krhotine oborenih raketa koje padaju na plažu.
 


"Odgovornost je na Washingtonu. Ovo neće ostati bez odgovora"

"Odgovornost za namjerno izveden raketni napad na civile u Sevastopolju, krimskome gradu, prvenstveno je na Washingtonu, koji je isporučio to oružje Ukrajini, ali i na vlastima u Kijevu", stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane. "No takve akcije neće ostati bez odgovora", dodali su.

U travnju je Washington objavio da je u Ukrajinu poslao projektile ATACMS. Kijev ih je dugo tražio od Zapada da bi mogao izvoditi napade i dalje iza crte bojišnice. Ukrajina je u listopadu prvi put upotrijebila američke rakete ATACMS protiv Rusije, no ove koje su joj nedavno poslane imaju veći domet - i do 300 km.

Ukrajinske vlasti još nisu komentirale napad na ciljeve u Sevastopolju, lučkom gradu koji je redovita meta napada, posebice zbog toga što je ondje sjedište ruske Crnomorske flote. Krim je vrlo važno logističko čvorište za rusku vojsku.

Nije bilo sirene za zračnu uzbunu?

"Ruska protuzračna obrana je oborila četiri projektila. No tijekom obrane je još jedan odstupio od putanje, pri čemu je bojeva glava eksplodirala u zraku iznad grada", navode ruske vlasti. Napad se dogodio kada su se neki civili vraćali s posla, a neki već otišli na plažu s djecom, kazao je Razvožajev.

Svjedoci navode da se nije oglasila sirena za zračnu uzbunu koja je upozoravala na napad.