Tek je sredina ljeta, a već je neizdrživo vruće. Iako su moderniji domovi opremljeni klimama, to često zna biti jako skupo.

Nekoliko sitnih promjena može ohladiti vaš dom i bez klimatizacijskog uređaja:

1. Jednostavna "napravi sam" klima može vam pomoći ohladiti se: jednostavno stavite vrećicu leda u metalnu zdjelu, a zatim postavite ventilator koji će puhati preko leda.

2. Stropni ventilatori mogu biti vaši najbolji prijatelji tijeko ljeta. Neka se vrte u smjeru kazaljke na satu. To omogućuje privlačenje hladnijeg zraka.

3. Kuhanje tijekom ljeta može vaš stan izuzetno zagrijati. Zato probajte češće koristiti vanjski roštilj ili jedite više laganih salata i sendviča.

4. Sunce i vrućina često prže kroz prozore i toplina izravno ulazi u stan. Probajte tijekom dana imati spuštene zastore ili roletne pa će vrućina manje prodirati.

5. Koristite prirodne raslađivače. Ukoliko živite u kući i imate dvorište, zasadite drveće i bilje koje će vas zaštititi od vrućine.

6. Eliminirajte izvore topline u svom domu. Isključite velike potrošače struje kad vam ne trebaju. Zamijenite žarulje onima koje su štedljivije. Automobil nemojte parkirati u garažu dok se motor automobila ne ohladi.

7. Ako postoji išta gore od vruće kuće onda je to vruća i zagušljiva kuća. Razmislite o instalaciji dodatnih vrata koji će vas sačuvati i od topline.