Sveta Kata (25. studeni) je blagdan “kamen međaš”, iza kojega prestaju veće obiteljske svečanosti, u prvom redu svadbe, da se prikupe sve sile, kako bi obitelj bila spremna za proslavu Božića. On unosi ozbiljniji ton u svakodnevni život. Odatle stara izreka: Sveta Kata zatvara vrata, ili: Sveta Kata zaveziva!.

Dakle, sveta Kata zabranjuje igranje, kolanje ili kolo, pjevanje, sijela, pirove i svako bučno veselje, jer narod shvaća adventsko vrijeme kao i korizmu. Sveta Kata je, prema tome, zadnji termin, zadnja nada djevojke, koja misli na udaju u jesensko doba, u ono vrijeme najpoželjnije za udaju, u koje se prije udavao velik broj djevojaka. Sveta Kate, rastavi me s majkom - govorile su nekoć djevojke u ramskom kraju.

Četiri dana iz sv. Kate stoji sv. Andrija (30. 11.) na braniku adventa. Zato je narod govorio: Sv. Kata zavezuje, sv. Jandre zabranjuje. Odatle potječe i nesimpatični nadimak ćelavi Andija, što ga daju svecu:

Sveta Kate, rastavi me s majkom, da ne čekam ćelavog Andrije!

Od sv. Kate treba dakle skupiti sve misli na duhovnu i materijalnu pripravu za Božić. Domaćin se treba pobrinuti za obuću i odjeću kućne čeljadi, valja se pobrinuti za drva, vodi se briga o dovoljnoj zalihi brašna, pa se šalje žito u mlin. Iza sv. Kate počinjalo se sa svinjokoljom, da se meso može osušiti, jer nema - govorilo se - Božića bez suhog mesa.

Legenda o sv. Kati

Najpoznatija legedna o sv. Kati jest ona vezana uz rimskog upravitelja Maksimina Daia koji je lijepu Katarinu htio oženiti. Budući da ga je odbila, on šalje 50 mislilaca da je uvjere kako Isus Krist nije mogao biti Bog jer je raspet na križu, prenosi Fenix.de.

Ali, kako kaže legenda, svojim izvanrednim govorništvom i dobrim poznavanjem teologije i filozofije, uvjerila je tih 50 mislilaca da je Isus Bog i uspjela ih je također obratiti na kršćanstvo.

Iz obijesti i nemoći Maksimin daje pogubiti tih 50 mislilaca, a Katarinu odlučuje mučiti. U tu svrhu napravo je, prema nekim legendama, kotač s bodežima koji su je trebali sasjeći.

No, tu se javlja Božja ruka i mučilo se raspada.

Nakon ovog čudesnog događaja Maksimin naređuje da se Katarinu odvede izvan Aleksandrije i naređuje da joj se odrubi glava. Ubijena je 304. godine u Aleksandriji. Prema predaji, anđeli su odnijeli njezino tijelo na Sinaj i pokopali ga te se tamo i danas nalazi Samostan sv. Kate.

Zaštitnica djevojaka

Sv. Katu danas slave kao zaštitnicu djevojaka, djevica, dojilja, filozofa, znanstvenika, učitelja i učenika, teologa, zanatlija i svih zanimanja koji se bave kotačima.

Blagdanom sv. Katarine, počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana.

Od ovoga blagdana do Božića nema više vjenčanja i većih proslava, uz što postoji i izreka: "Sveta Kata zatvara vrata".

Sveta Kata je je i blagdan koji nagovještava hladnije dane i snijeg pa se kaže: "Sveta Kata, snijeg na vrata".