Tradicionalni susret osnovnih škola s područja općine Prozor-Rama održan je na Uzdolu. Već četvrtu godinu zaredom učenici, pedagozi i ravnatelji (OŠ fra Marka Marulića Prozor, OŠ fra Jeronima Vladića Ripci, OŠ Ivana Mažuranića Gračac i OŠ Veselka Tenžere Uzdol) organiziraju  zajedničku aktivnost i druženje povodom nekog važnijeg datuma iz školskog kalendara. Ove godine odabrano je obilježavanje Međunarodog dana tolerancije. Na početku susreta sve učenike,  srdačno je primio uzdolski župnik don Miljenko Džalto.Učenicima je ukratko predstavio i pokazao unutrašnjost nove crkve, pastoralni centar „don Dominik Stojanović“  i memorijalni centar.

Ovo prilikom posjetili su i staru uzdolsku crkvu, najstariju neporušenu crkvu u Rami, te se posebno divili natpisu „Hram podignut o hiljaditoj godišnjici krunisanja hrvatskog kralja Tomislava 925-1925.

Zatim je susret nastavljen u prostorijama OŠ Veselka Tenžere gdje je goste iz drugih škola dočekao i dobrodošlicu poželio ravnatelj Domin Crnjac. On je u nekoliko kratkih crtica iznio opće podatke o školi i razvoj škole kroz povijest. Učenici su zajednički razgledali školsku zgradu, dvorište i uvjerili se u urednost i ljepotu prostora.Edukativni dio susreta započeo je kratkim predstavljanjem nazočnih i prigodnom  prezentacijom o značaju i važnosti  tolerancije za sve ljude, a posebno mlađu populaciju. Nakon toga učenici, pedagozi i ravnatelji vodili su diskusiju i donijeli zajednički zaključak o nužnosti i potrebi tolerancije u današnjem suvremenom svijetu. Ovaj dio susreta završio je izradom plakata na temu toleracije. Neformalno druženje je nastavljeno košarkaškom i nogometnom utakmicom u kojoj su učenici Fair play igrom pokazali kako se tolerancijom i uvažavanjem protivnika pridonosi jačanju i izgrađivanju svoje osobnosti.

Posjeti drugim školama tijekom školske godine na području naše općine su rijetke. Međunarodni dan tolerancije bio je prigoda da učenici barem na jedan dan imaju priliku upoznati se s dugim učenicima, razmijeniti iskustva i razvijati duh tolerancije. Zato treba poticati ovakve susrete koji su od koristi za učenike, učitelje i cijelu lokalnu zajednicu.
 
Bilo je lijepo, zanimljivo i ugodno druženje, hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli na realizaciji susreta,  radujemo se  budućoj suradnji, novim aktivnostima i sastancima.
 
Tekst i foto: Nikica Beljo