Svjetski plesni sportski savez nedavno je dodijelio nagradu Ivoni Ćurić, 18-godišnjoj djevojci, Ramkinji podrijetlom, za najbolju plesačicu svijeta. Jedan takav uspjeh djevojke s ramskim korijenima i to na svjetskoj razini zaslužuje pozornost i naše čestitke. Ivonu stoga predstavljamo ramskoj javnosti.

Ivona, skromna i samozatajna 18-šnja djevojka, je rođena u Sarajevu, a roditelji su joj iz Rame (majka iz Rumboka a otac s Gmića). Sve do prošle godine živjela je u Sarajevu, a onda se s obitelji preselila u Njemačku, u München.



Sudjelovala je na međunarodnim i državnim natjecanjima za solo djevojke. S ponosom ističe kako je njezin klub bio domaćin svjetskog natjecanja. U arhivi čuva mnoštvo medalja te mnoge pehare s natjecanja koje više i ne broji.

Kroz razgovor s Ivonom kao da se potvrđuju izreke svjetskih filozofa, kao ona Einsteinova „Mi smo plesači, mi kreiramo snove!“



Ivona je sigurno ostvarila svoj san postavši svjetskom plesačicom. Latinoameričkim plesovima se bavi od svoje 12 godine, a pored plesa,  kako kaže, voli provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima.

 „Kao i svi mladi, volim bilo kakve aktivnosti koje imaju veze sa sportom i umjetnošću, a ples je spoj svega toga“ kazala je Ivona za portal Rama-Prozor.info

O prvim početcima plesa priča nam: „Oduvijek sam se voljela kretati u nekom svom stilu, ako tako mogu reći. Ples me je oduvijek privlačio, upravo zato jer je spoj sporta i umjetnosti. U plesnom klubu Astorija plešem od samog početka. Na početku nije bilo to obećavajuće jer sam po prirodi bila sramežljiva.“

Istraživanjima je utvrđeno da ples poboljšava raspoloženje te olakšava simptome narušenog zdravlja. Služi kao jedan od načina izražavanja emocija, smanjuje unutarnju napetost i može povoljno djelovati na raspoloženje.  

 „Moram priznati da sam uvijek furala svoj fazon kada je riječ o plesu. Kada dobijem bilo kakvu inspiraciju od drugih plesača, ne pokušavam ih imitirati, nego pokrete i ideju prilagođava sebi“-govori nam Ivona. „U plesu postoji malo ludila koje svakoga čini vrlo dobrim“ - kroz smijeh će nam Ivona.



Uzor u plesu su joj svi koji plešu i šire dobru energiju. „Kada plešem, ne mogu suditi, ne mogu mrziti, ne mogu se odvojiti od života. Mogu se samo osjećati sretno i potpuno“ - veli Ivona.

Osvojeno prvo mjesto na svjetskoj razini u plesu sigurno zahtijeva mnogo žrtve i odricanja kako bi zadovoljila sve plesne kriterije. Ivona tako pred sebe strogo postavi svoj kriterij, a zatim s lakoćom zadovolji kriterije trenera i sudaca.

„Omiljeni nastupi su mi oni na kojima ispoštujem svoje kriterije, a zatim kriterije trenera i sudaca. Budući da sam sada u Njemačkoj, neke stvari su drukčije. U Sarajevu sam treninge imala svaki dan kad sam mogla.“

Podršku ima cijele obitelji. Ističe veliku bratovu podršku koji se također bavi plesom. Zahvalna je trenerici Almi Selimović koja je uvijek tu i stoji joj na usluzi.



Rado dolazi u Ramu, u posjet rodbini. Sad su ti dolasci rjeđi zbog života u tuđini.

Planira se i dalje baviti plesom, zasad rekreativno, a poslije će vidjeti što će joj život u Njemačkoj omogućiti i pružiti.

Čitateljima portala rama-prozor.info šalje poruku: „Iskoriste svaku priliku za smijeh i ples, širite pozitivnu energiju, osmijeh na lice i naprijed. Postoje prečaci do sreće, a ples je jedan od njih. Stoga, plešite uvijek!“

Našoj Ivoni čestitamo na uspjehu, zahvaljujemo na ugodnom razgovoru. Radujemo se novim uspjesima iako bili pod zastavom njemačkih boja, mi ćemo znati da ih osvaja djevojka ramskih korijena.

Razgovarala: Božana Nikolić / Rama-Prozor.info