Europski tjedan prevencije karcinoma grlića maternice pokrenut je još 2007. godine od strane Europske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma i od tada se obilježava u posljednjem tjednu mjeseca siječnja svake godine.

Rak grlića maternice je najčešće maligno oboljenje ženskih spolnih organa, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji će cijeli ovaj tjedan svojim aktivnostima posvetiti pažnju jačanju svijesti žena o ovom problemu.

Uzroci i posljedice

Glavni uzrok nastanka raka grlića maternice je Humani papiloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od raka grlića maternice.

”Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, posebno žena, ali i njihovih partnera! Također o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje. Informiranje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja i umiranja ženskog stanovništva”, navodi rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u dr.spec. Elma Kuduzović.

Tijekom tjedna koji je pred nama, u atriju Shopping centra “Zenica” će INZ postaviti izložbu plakata i vizualnih rješenja koje pozivaju žene na redovne kontrole i upozoravaju na opasnost od ovog karcinoma.

Osim jednostavne, jeftine i pouzdane dijagnostike, te suvremenih otkrića o načinu nastanka i relativno sporog rasta i širenja, još ne možemo biti zadovoljni postignutim nivoom znanja, posebno kod mladih, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja. Početni stadij raka grlića maternice ne boli, simptomi su rijetki i nespecifični tj. mogu ih izazvati i druga stanja (krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tijekom spolnog odnosa, krvav vaginalni iscjedak, bol u genitalnom području).

Tko treba ići na skrining za rak grlića maternice

”Sve žene, u dobi od 20 do 65 godine života trebaju ići na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine. U slučaju abnormalnog nalaza Papa testa načiniti kolposkopiju te ponoviti Papa test za tri do šest mjeseci. Zlatni standard u borbi protiv raka grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tijekom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice”, navodi dr. Kuduzović.

Stručnjaci ističu da se najčešće obolijevanje identificira kod žena koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16. godine), osobe koje imaju brojne seksualne partnere, žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3, žene koje ne odlaze redovno na kontrole, te žene kod kojih je identificirano dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva, pušenje cigareta…

Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića maternice, koji se može se otkriti na vrijeme. Rak grlića maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije, prema tome uradite pregled dok još nemate simptome, jer pregled možete uraditi besplatno u svakom Domu zdravlja, poručuju iz INZ.