Predsjednik HDZ-a 1990, Martin Raguž, gostujući u Dnevniku  TV1 povodom posjete eurpskih dužnosnika našoj zemlji, kazao je kako ovaj korak ocjenjuje izrazito važnim i ohrabrujućim za našu zemlju.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federike Mogerini i europski komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, jučer su se održali sastanak sa liderima političkih stranaka u BiH, povodom kojeg je predsjednik Raguž gosotvao u programu TV1.

„Europa je, dolaskom ključnih ljudi za proširenje i integracije, još jednom iskazala interes za stabilnost i razvoj ovoga dijela Balkana. Smatram kako ovu priliku, mi u Bosni i Hercegovini, ne bi smjeli propustiti“, izjavio je predsjednik Raguž, naglasivši kako su sve stranke tijekom jučerašnjeg sastanka deklarativno i retorički podržale ovakav pristup i iskazale spremnost na suradnju. „Uskoro ćemo vidjeti hoće li retorika biti pretvorena u suštinu“, dodao je predsjednik Raguž.

Predsjednici političkih stranaka su dogovorili izradu dokumenta, koji će predstavljati zajedničku deklaraciju i viziju kojom bi Bosna i Hercegovina trebala nastavit put europskih integracija, a koji će biti verificiran unutar institucija Bosne i Hercegovine.

Kako je najavljeno, 15. prosinca ove godine bi Europsko vijeće, kao i ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije, trebali podržati novi pristup prema Bosni i Hercegovini. „Nakon toga je red na nama da pokažemo odgovornost i budemo kredibilni partneri, te putem pomenutog dokumenta činimo daljnje korake na putu Bosne i Hercegovine prema EU“, kazao je predsjednik Raguž ističući kako bi prvi cilj ovoga pristupa trebao biti aplikacija za članstvo u EU, stjecanje statusa zemlje kandidata, korištenje EU fondova.

„Brzo i principijelno uspostavljanje vlasti, koordinacija među institucijama je naš prvi korak“, kazao je predsjednik Raguž, pritom rekavši kako u takvom procesu svaki akter, individualno, ima vlastitu odgovornost. „HDZ 1990 će svim svojim kapacitetom, bez alternative, podržavati put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, bez obizra iz koje pozicije budemo nastupali“, zaključio je predsjednik Raguž.