Martin Raguž podnio je ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990). Kako se doznaje, Raguž navodi da su razlozi takvom postupku zdravstvene prirode.

Poznato je da je isti u nekoliko navrata bio i hospitaliziran zbog problema s kralježnicom.

Međutim, Županijski odbor HDZ 1990. Zapadnohercegovačke županije je održao sjednicu na kojoj je tražena upravo ostavka Martina Raguža, a zbog "opće neaktivnosti i stranačkog nerada". Tražili su da izvještajni sabor stranke koji bi se trebao bude izborni.

Kolegij HDZ-a 1990 jednoglasno je predložio Iliju Cvitanovića, dosadašnjeg glavnog tajnika, za poziciju vršitelja dužnosti predsjednika stranke, a tu bi odluku na sjednici u siječnju 2016. godine trebao potvrditi Središnji odbor Stranke, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Uz Božu Ljubića, Raguž je jedan od osnivača HDZ 1990.

Na četvrtom saboru stranke koji se održao u srpnju 2013. Raguž je došao na mjesto Ljubića. Ubrzo nakon toga stranku su napustili "Ljubićevi ljudi", a kojima je stranka zamjerala pretjeranu bliskost s HDZ-om BiH.

Kako Večernji list doznaje iz izvora bliskih stranci, Martin Raguž ima ozbiljnih problema s kralježnicom, zbog čega će biti podvrgnut operativnim zahvatima.

"Obnašajući dužnost predsjednika HDZ-a 1990, kao i kroz sve prethodne dužnosti u mom dugogodišnjem javnom djelovanju, uvijek sam davao sebe u punom smislu te riječi. Zdravstveno stanje mi više ne omogućava takav pristup, stoga, iz osjećaja pune odgovornosti prema vođenju stranke u punom kapacitetu, odlučio sam se na ovaj korak. No i dalje ću, sukladno svojim mogućnostima, sudjelovati u stranačkim procesima i kao izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", navodi Raguž u pismu.

Dosadašnji prvi čovjek HDZ-a 1990 u pismu je zahvalio na potpori svojoj obitelji, suradnicima, članovima, simpatizerima, glasačima, kao i sveukupnoj javnosti.

"Bez obzira na formalne pozicije koje sam obnašao, uvijek sam bio i biću vođen idejom 'Ovo je naša zemlja', zemlja svih nas. Uredimo je po mjeri svih njenih naroda i građana. Podvucimo crtu pod ratove, međusobne podjele i okrenimo se ka izgradnji europske Bosne i Hercegovine", stoji u otvorenom pismu Martina Raguža.