"Bitno je da se svi vode činjenicama, prema onome što vidimo da se radi vrlo seriozno. Ja sam ministar sigurnosti, nije moje da sššto radi Tužiteljstvo BiH u operativnom smislu, ja sam uvjeren da će biti dovedeno do kraja", kazao je za N1 ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić o aktualnoj aferi Respiratori.

"Ja sam ranije govorio da je Interpol formirao veliki tim koji će se baviti istragama kada je u pitanju pranje novca i farmaceutska mafija, posebno u doba ljudske tragedije", kazao je Radončić i dodao:

"Očekujem da Tužiteljstvo podigne optužnicu, prema ovome što sam vidio iz saopćenja da respiratori nisu upotrebljivi, ogromna je društvena šteta. Afera je velika i očekujem pravičan sudski epilog".

Svi putevi vode prema Vladi FBiH?

"Zaista ne mogu ulaziti u to tko je što radio, to je posao nadležnih organa. Neovisno tko je upleten u aferu mora snositi sankcije. Koordinaciono tijelo je uradilo velike stvari, nabavke idu preko entiteta i kantona. Tko god je spekulirao da sam pobjegao mislim da danas misli da sam na vrijeme shvatio u kakvoj državi živimo".

Komentar na "party" u Sarajevu u doba pandemije.

"Radi se o elitističkoj grupici koja se osjetila iznad zakona. Ponekad nije samo do zakona, nego i u ličnim nahođenjima. Mislim da je dobro što su svi kažnjeni. Ovo što se tiče "partyja", mislim da su svi kažnjeni i da su doživjeli jednu veliku moralnu osudu što nije lako za javne osobe", kazao je Radončić.

Suradnja sa SDA i tzv. korona zakon?

"SDA je legitimni pobjednik izbora, oni su lideri procesa, oni su predložili korona zakon. Bolje je da smo glasali za drugu opciju jer je zakon došao relativno kasno. Mi smo složen državni mehanizam i neke stvari u FBiH idu sporije nego u RS-u".

"Već dvije godine je vlada u tehničkom mandatu, to nije dobro za ljude koji vode ni za građane. Nadam se da će SDA i HDZ naći demokratski kapacitet i mislim da treba implementirati rezultate izbora od prije dvije godine, mislim da je sramota za zemlju jer nisu do sada".

Komentar na dosadašnji rad Vlade FBiH?

"Ja neću komentirati prethodni mandat i sadašnji, mogu samo reći da u posljednjih nekoliko mjeseci je radila neke dobre stvari, ali vidite da su naše komšije radile brže i odgovornije. Nadam se da će popraviti odnos prema poslodavcima i radnicima i da budemo efikasniji. Mi se s njima razlikujemo, SBB je išao na to da se upumpa novac, da povećamo potrošnju, da naš "srednji sloj" živi što bolje i tako bi kupovali domaće proizvode i pokrenuli ciklus".

Izbori su pred nama, hoće li se održati?

"Mislim da SBB stoji izvanredno i nikad bolje, ali to ništa ne znači. U situaciji kada nemamo izbore u Mostaru, postavlja se pitanje da li nam takvi lokalni "krnji" izbori trebaju? Prošle izbore su svi karakterizirali kao neuspješne, imali smo glasanje i ovako na prvu mislim da nećemo imati fer utakmicu", kazao je Radončić.