Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić usuglasili su se danas da je potrebno povećati kapacitete Granične policije BiH kako bi mogla ispunjavati svoje obveze u zaštiti granice.

Lukač je istaknuo da Ministarstvo unutarnjih poslova RS već surađuje s Graničnom policijom BiH, te da se 100 policajaca iz Republike Srpske nalazi na granici BiH.

"S obzirom na situaciju na tursko-grčkoj granici kada je riječ o migrantima, u narednom periodu možemo očekivati eskalaciju stanja i kod nas, te moramo međusobno surađivati kako bismo spremno dočekali moguće probleme", rekao je novinarima Lukač nakon sastanka s Radončićem u Banjoj Luci.

On je izrazio nadu da će, ukoliko dođe do eskalacije problema, svi kapaciteti BiH biti stavljeni u funkciju zaštite građana.

Radončić je izrazio zadovoljstvo što su usuglašeni pojedini stavovi dva ministarstva, te istaknuo značaj suradnje bez koje su mnogi procesi bili u zastoju.

"Vrlo je značajno da smo usuglasili kako je potrebno jačati kapacitet Granične policije, za što su potrebni budžeti, te smo pokrenuli određena akcije kako bismo dobili novac za bar još 400 graničnih policajaca, iako nam nedostaje čak 1.200", rekao je Radončić.

Ministar očekuje pomoć domaćih i međunarodnih predstavnika.

"Moramo naći budžet za to i Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo akciju prema domaćih vlasti i Europskoj komisiji kako bi dobili novac bar za 400 graničnih policajaca", rekao je Radončić novinarima, nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Draganom Lukačem.

Slažemo se, dodao je ministar sigurnosti, da BiH ne treba da bude parking za migrante i da EU, posebno sada nakon grkoturskog velikog spora, treba odgovoriti i zajednički štiti ne samo svoje granice, već i svih drugim država kako migranti ne bi krenuli prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH te dobili svoj čep u Hrvatskoj, a da mi ovdje imamo problem stotina tisuća migranata.

Kada je u pitanju odluka RS-a da se na njenoj teritoriji ne formiraju migrantski centri, Radončić je istaknuo da očekuje i solidarnost, prenosi N1.