Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg istaknuo je da 2021. ne smije biti kao 2020. izgubljena godina za zapadni Balkan po pitanju daljeg približavanja EU.

Schallenberg je, u diskusiji na Političkoj akademiji Narodne stranke Austrije (OVP) u Beču, rekao da je 2020.godina za zapadni Balkan bila, po pitanju pristupnog procesa, izgubljena godina, prenosi Tanjug.

"Radimo iza kulisa da i ova godina ne bude izgubljena godina. Tražio sam da se pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom otvore ove godine", objasnio je Schallenberg.

Ukazao je da je njegova nedavna posjeta Skopju i Tirani, zajedno s njegovim češkim i slovenskim kolegama, bila snažan signal podrške koju pruža središnja Europa.

"Sjeverna Makedonija i Albanija učinili su sve ispravno i ispunili sve uvjete", dodao je Schallenberg.

Kazao je kako je razgovarao s Bugarskom, koja blokira otvaranje pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji, dodajući da će se toj temi dalje posvetiti.

"Regija zapadnog Balkana je puna neriješenih bilateralnih pitanja. I Austrija je imala bezbroj otvorenih bilateralnih pitanja sa svojim susjedima, kao što su Benešovi dekreti ili spor oko lipicanera. Prije 15 godina svaki put kada je ministar putovao u neku susjednu zemlju, putovanje je bilo problematično, jer je uvijek bilo neko otvoreno pitanje", naglasio je Schallenberg.

Međutim, kako podvlači, Austrija je dokaz da se ta pitanja mogu riješiti.

"Bilateralna pitanja nemaju veze s pristupnim procesom, već su ona isključivo bilateralna i mogu se rješavati usporedo", zaključio je šef austrijske diplomacije, ocijenivši da je spor Sjeverne Makedonije s Bugarskom svakako rješiv.