Sirijske snage već dva tjedna dana bombardiraju istočni dio Alepa, u najintenzivnijem bombardiranju od početka rata prije 5 godina. Poginulo je više stotina ljudi, piše CNN.

Niti jedna bolnica ne radi punim kapacitetom, u vrijeme kad su bolnice najpotrebnije.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je napad zbog ubojstava i osakaćivanja civila te zbog toga što u istočnom Alepu više nema bolnice koja radi.

Video pokazuje ubijenu obitelj

Jedan snimljeni video pokazuje ranjenike u jednoj četvrti. Pet tijela, tri dječja i dva odrasla, vidljiva su na prikolici kamiona. Okružuju ih susjedi, na razrušenoj ulici.

Čovjek na videu objašnjava da su spavali kad je bomba eksplodirala blizu zgrade. Kad su sišli vidjeli su da se žrtve guše te su shvatili da je u pitanju napad klorom. Najstarija je imala samo 10 godina.

Alep je holokaust

Petogodišnji je sukob uništio Alep, grad koji je podijeljen između vladinih područja na zapadu i pobunjeničkih pozicija na istoku.

Režim kojeg potpomaže Rusija je kroz posljednjih par mjeseci uništio veći dio istočnog Alepa, piše CNN. Analitičari smatraju da bi mogla uslijediti kopnena ofenziva kako bi se povratila kontrola nad područjem.

Istočnom Alepu nedostaje hrane, lijekova i goriva. Ceste su zakrčene kršem od okolnih zgrada. Zvukovi bombardiranja i umiruće djece su svakodnevica. Izvor u istočnom Alepu kaže da susjedi i obitelji dijele ono što imaju kako bi preživjeli. "Alep je holokaust", kaže izvor koji za sebe kaže da je nezavisni medijski aktivist.

Ujedinjeni narodi su objavili da su donijeli detaljan humanitarni plan kako bi dostavili pomoć u to područje. ''Važno je da se sve strane slože s planom i da nam odmah osiguraju pristup području, ali i ostalim područjima u Siriji gdje je ljudima potrebna pomoć'', stoji u izjavi UN-a.

Djeca na nišanu

U zapadnom Alepu pobunjenička je raketa pogodila školu, objavio je sirijski ministar vanjskih poslova na tiskovnoj konferenciji. Rekao je da je ubijeno 10 učenika. ''Zašto su ta djeca morala umrijeti? Tužan sam zbog toga'', rekao je.

Ne zna se koliko je djece poginulo u napadima, ali zna se za barem osam u istočnom dijelu, i osam u zapadnom. Aktivisti kažu da će vjerojatno biti još djece među mrtvima

''Prestanite bombardirati bolnice''

Medicinske su udruge ponovno pozvale režim da prestane gađati zdravstvene ustanove. ''Po prvi put istočni Alep nema bolnica koje rade punim kapacitetom'', izjavio je dr. Mazen Kewara. Nekoliko većih traumatologija je skroz izvan pogona, a tri su kata uništena u jedinoj dječjoj bolnici, što je dovelo do evakuacije dojenčadi.

Aktivisti u gradu kažu da je 5 ostalih bolnica u tom dijelu grada donekle funkcionalno.

Doktori bez granica izjavili su da je bombardiranje bolnica crni dan za istočni Alep. ''Poruka je jasna: prestanite bombardirati bolnice'', izjavila je koordinatorica Teresa Sancristoval.