Ljetna vrućina vjerojatno neće zaustaviti širenje zaraze koronavirusom, priopćeno je iz Europskog centra za kontrolu i sprečavanje zaraza (ECDC).

U priopćenju se navodi da se predviđa da će svaka zemlja u Europi ostati bez mjesta na odjeljenjima intenzivne njege do sredine travnja, ukoliko ne reagira brzo.

Centar se poziva na istraživanje u kojem se nagovještava da virus ne postaje manje opasan u toplim i vlažnim vremenskim uvjetima, čime su umanjene nade da će sjevernoj hemisferi stići olakšanje kada nastupi ljeto.

"Do danas nema dokaza da će koronavirus biti sezonski virus na sjevernoj hemisferi, kao ni drugi virusi iz porodice koronavirusa", ističe se u izvještaju.

U prilog izvještaju idu i podaci da je virus uspio da održi visoku razinu reprodukcije u tropskim predjelima u kojima je velika vlažnost zraka, kao što su kineska oblast Guansi i Singapur.

"To naglašava značaj provođenja mjera kao što je izoliranje zaraženih, poštivanje rastojanja na poslu i zatvaranje škola", dodaje se u izvještaju.