Američka ministrica financija Janet Yellen danas je rekla da je inflacija u SAD-u na "neprihvatljivoj razini", ali je naglasila da se ne radi o problemu samo SAD-a, nego cijelog razvijenog svijeta.

"Putinov rat u Ukrajini utječe na cijene energije i hrane u cijelom svijetu. Mi nismo jedina zemlja koja bilježi inflaciju. Vidimo ju praktički u svakoj razvijenoj zemlji svijeta", rekla je Yellen.

Govoreći tijekom saslušanja na Odboru za financije američkog Senata, Yellen je spomenula i odluku administracije predsjednika Bidena da otpusti rekordne količine nafte iz strateških naftnih rezervi.

"Nemoguće je izolirati se od šokova", dodala je.

"Cijene energije i benzina, koje jesu vrlo visoke, bile bi još više bez te odluke", rekla je Yellen pa dodala kako Amerika nije imuna na globalne energetske šokove.

"Mi smo dio globalnih naftnih tržišta na koje geopolitika itekako utječe. S obzirom na globalnu prirodu tržišta, za nas je nemoguće izolirati se od šokova poput onih koji se događaju u Rusiji i Ukrajini", rekla je dodavši kako je "ključno da se SAD više oslanja na energiju vjetra i sunca, koja ne ovisi o geopolitičkim utjecajima".