Časnik za zaštitu Vladimira Putina Gleb Karakulov (35) radio je u jedinici ruske Federalne službe za zaštitu (FSO) i rekao je da je pobjegao iz Rusije zbog rata u Ukrajini.

Karakulov je pobjegao na sigurno preko Istanbula dok je bio na poslovnom putu u Kazahstanu u listopadu 2022. nakon što je pratio Putina na više od 180 putovanja u proteklih 13 godina. Nije poznato gdje se sada nalazi.

Bivši časnik FSO-a za Dossier Center tvrdi da je predsjednik Putin odlučio ostati “u svom bunkeru” radije nego putovati jer je paranoičan oko pokušaja atentata, prenosi Yahoo.com.

Ruski predsjednik također navodno putuje s kutijom visokom 2,5 metra kako bi spriječio curenje svojih tajnih razgovora i prisluškivanje Zapada.

Ustvrdio je i da je navodno već četvrtu godinu zaredom u izolaciji zbog straha da se ne zarazi koronavirusom, a osoblje može raditi u istoj prostoriji s Putinom tek nakon dva tjedna izolacije.

Kazao je da se Putin ne koristi mobilnim telefonom ili internetom, što znači da se njegovo znanje o događajima filtrira preko tajnih službi i ono što gleda na ruskoj TV pod kontrolom države, kaže bivši časnik.

On se patološki boji za svoj život, kazao je.