Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je potpisao dekret o suspenziji sporazuma sa Sjedinjenim Državama o odlaganju plutonija koji se koristi za nuklearno oružje, u novom znaku pogoršanja odnosa između bivših hladnoratovskih neprijatelja.

Sporazum, koji je potpisan u 2000. godini i stupio je na snagu u 2010., suspendiran je zbog "ozbiljnosti prijetnje stratreškoj stabilnosti i kao rezultat neprijateljskih akcija Sjedinjenih Američkih Država prema Ruskoj Federaciji", navodi se u preambuli dekreta.

Također se navodi da Sjedinjene Države nisu u stanju "da osiguraju provedbu svojih obveza da skladište viške plutonija koji se koristi u naoružanju".

Sporazum iz 2010. goidine, koji su potpisali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ondašnja američka državna tajnica Hillary Clinton, poziva obje strane da odlože po 34 metričke tone plutonija koji potom spaljuju u nuklearnim reaktorima.

Clinton je tada izjavila da je to dovoljno materijala da se napravi skoro 17.000 komada nuklearnog oružja. Obje strane smatrale su sporazum znakom pojačane saradnje između dvoje bivših neprijatelja k zajedničkom cilju nuklearnog neširenja.

Veze između Moskve i Washingtona pale su na najniži nivo otkako je Rusija anektirala Krim od Ukrajine u 2014. i pružila je podršku proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini nakon prosvjeda u Kijevu u kojima je svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Washinton predvodi kampanju uvođenja zapadnih ekonomskih sankcija Rusiji zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi, prenosi Reuters.