Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un stigao je iz Pjongjanga u Rusiju privatnim vlakom, izvijestili su danas državni mediji te objavili fotografije koje prikazuju da je najvjerojatnije otputovao u pratnji najviših predstavnika vojne industrije, diplomata i vojnih zapovjednika.

Kim je na putovanje tijekom kojeg će se sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom krenuo u nedjelju, izvijestila je državna novinska agencija KCNA. Američki dužnosnici, koji su prvi govorili o mogućnosti tog posjeta, smatraju da će jedna od tema razgovora vjerojatno biti sporazum po kojem će Sjeverna Koreja isporučivati Rusiji oružje za rat u Ukrajini.

Kako je izvijestila KCNA, Kim je bio u pratnji najviših vladinih dužnosnika, uključujući i vojno osoblje. U delegaciji su ugledni vojni članovi vladajuće stranke, uključujući direktora odsjeka industrije vojne opreme Jo Chun Ryonga, a prema tvrdnjama analitičara, sastav delegacije ukazuje na to da će posjet biti usredotočen uglavnom na suradnju u vojnoj industriji i sigurnosna pitanja.

U međuvremenu, ruski predsjednik govorio je na gospodarskom forumu u Vladivostoku, javlja ruska državna medijska agencija Tass. Kaže da Rusija razvija oružje s "laserskim, ultrazvučnim i radiofrekventnim mogućnostima".

Putin je govorio na godišnjem skupu čiji je cilj potaknuti kineska ulaganja na ruski Daleki istok. Očekuje se da će se Kimov sastanak s Putinom održati nakon što forum završi.