Sjedinjene Države  treba kriviti za uspon Al-Qaede i njenog vođe Osame bin Ladena, koje su naoružali kako bi se borili protiv sovjetskih vojnika u Afganistnu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin američkom reditelju Oliveru Stoneu.

Putin također tvrdi kako posjeduje dokaz da je CIA podržavala teroriste u ruskoj regiji Čečeniji.

U prvoj epizodi Stoneovih dugo očekivanih intervjua na TV mreži Showtime, koja je emitovana u ponedjeljak navečer, ruski čelnik je iznosio svoje opservacije o porijeklu islamskih ekstremističkih grupa, među kojima i  i Al-Qaede.

- Al-Qaeda nije rezultat naših aktivnosti, rezultat je aktivnosti naših američkih prijatelja. Sve je to počelo u vrijeme sovjetskog rata u Afganistanu kada su američke službe sigurnosti podržavale razne pokrete islamskih fundamentalista u njihovoj borbi protiv sovjetskih vojnika u Afganistanu - izjavio je Putin Stoneu, dodajući da je "američka strana uzgojila i Al-Qaedu i (Osamu) bin Ladena".

Washington je trebao predvidjeti da će mu se podrška islamistima obiti o glavu, jer su se ekstremisti na kraju oteli kontroli, tvrdi Putin.

- Uvijek se tako desi. Naši američki partneri trebali bi biti svjesni toga. To je njihova greška - kazao je ruski čelnik.

Bez obzira na to, Rusija je stala uz SAD nakon terorističkih napada od 11. septembra, za koje je odgovornost preuzela Al-Qaeda. U znak solidarnosti s Washingtonom, Moskva je odlučila da otkaže planirane vojne vježbe nakon napada, otkrio je Putin Stoneu.

- U takvim situacijama, napadnutim ljudima je potrebna moralna i politička podrška. Željeli smo pokazati takvu vrstu podrške - kazao je.

Obraćajući se Stoneu, Putin je optužio SAD da su otvoreno podržavale i tajno finansirale islamske militantne grupe u ruskoj sjevernokavkaskoj republici Čečeniji tokom dva čečenska rata. Štaviše, ruski predsjednik je izjavio kako ima dokaze da je CIA održavala kontakte s teroristima, nazivajući ih "opozicijom".

- Ako govorimo o političkoj podršci, nema potrebe pružati dokaze. Ona je izražavana javno i otvoreno. I ako govorimo o finansijskoj podršci - mi imamo takve dokaze i pružili smo ih našim američkim kolegama - izjavio je Putin, prenosi Russia Today.