Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je odbacio ideju da se Afganistanci evakuiraju u Rusiji susjedne države, kazavši da ne želi da se "militanti tamo pojavljuju pod krinkom izbjeglica", prenose ruske novinske agencije.

Putin je kritizirao ideju dijela zapadnih država da izbjeglice iz Afganistana smjeste u srednjoazijske države dok se procesuiraju njihove vize za SAD i Europu.

“Znači li to da oni mogu biti poslani bez viza u te države, naše susjede, dok ih oni (zapad) ne žele primiti bez viza?”, prenosi agencija TASS Putinove riječi na sastanku vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

“Zašto postoji takav ponižavajući pristup za rješenje tog problema?”, pitao je ruski čelnik.

SAD je održao tajne razgovore s brojnim državama u pokušaju da osigura dogovore o privremenom smještaju Afganistanaca koji su u opasnosti jer su radili za američku vladu, izvijestio je Reuters prošli tjedan, prenosi Hina.

Putin je kazao kako se Rusija, koja omogućava ulazak u zemlju bez viza za državljane bivših sovjetskih republika središnje Azije, tome protivi.

“Ne želimo da se militanti ovdje pojavljuju pod krinkom izbjeglica”, rekao je Putin.

Dok zapadne zemlje rade na evakuaciji svojih državljana iz Afganistana, Moskva je pohvalila talibane jer su uspostavili red nakon osvajanja vlasti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako su se talibanski čelnici zasad držali svojih obećanja.

“Vidjeli smo priopćenja talibana o prekidu borbenih djelovanja, amnestiji za sve koji su bili dio sukoba, o potrebi dijaloga na razini države… to se sve implementira”, prenosi RIA riječi ruskog šefa diplomacije koji je dodao da su talibani uspostavili kontakt s bivšim afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.