Ruski čelnik Vladimir Putin ustvrdio je da će cijene hrane u svijetu dodatno rasti ako se nastavi međunarodni pritisak sankcijama na gospodarstvo Rusije, javlja Reuters. Podsjećamo, Rusija je glavni svjetski proizvođač gnojiva.

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao je na sastanku vlade da će Moskva i dalje ispunjavati svoje obveze vezano za izvoz hrane na globalno tržište poljoprivrede.

Ipak, ministar industrije Denis Manturov najavio je da je Rusija odlučila privremeno suspendirati izvoz gnojiva.

Putin je na sjednici vlade podsjetio da Rusija ima 'sporazume' s prijateljskim zemljama o izvozu gnojiva, dodajući da ne želi povećanje cijena hrane u Rusiji, piše Jutarnji list.

Putin je rekao kako bi Zapad uveo sankcije Rusiji "bez obzira na sve", dodavši kako će dugoročno Rusija "biti još neovisnija i suverenija." Rekao je kako raste potražnja za određenim vrstama roba pa dodao: "Ljudi će shvatiti da nema toga što ne možemo riješiti".

Potom je govorio o Zapadu, ustvrdivši da su zapadne zemlje "pozvale svoje građane da stegnu pojaseve i odjenu topliju odjeću" te je okrivio sankcije za pogoršanje situacije. "Sve to se čini vrlo čudnim", dodao je. Rekao je da Rusija ispunjava svoje obaveze o isporukama plina te je se ne može kriviti za rast cijena plina. "To je rezultat njihove pogrešne procjene, ne krivite nas", kazao je Putin, piše Index.hr.