Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je u utorak biznismena rođenog u Južnoj Africi Elona Maska kao "izuzetnu osobu" i biznismena čija je kompanija SpaceX postala glavni akter u industriji svemirskog prometa.

Putinova javna pohvala Muska dolazi nekoliko dana nakon što je američki poduzetnik kazao da je odbio zahtjev Ukrajine prošle godine da aktivira svoju satelitsku mrežu Starlink u krimskom lučkom gradu Sevastopolju kako bi pomogao napad na tamošnju rusku flotu, rekavši da se boji suučesništva u "velikom ratnom činu".

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pojavio se na platformi društvenih mreža X u ovom mjesecu kako bi pohvalio Muska zbog te odluke - koju su ukrajinski političari oštro kritizirali - kao "posljednji razuman um u Sjevernoj Americi".

Putin, govoreći na ekonomskom forumu na ruskom dalekom istoku, nije pomenuo incident sa Starlinkom. Ali kada su ga upitali o uspjehu Muskove kompanije SpaceX u lansiranju raketa u svemir, rekao je:

''Što se privatnog biznisa i Elona Muska tiče, on je nesumnjivo izvanredna osoba. To se mora prepoznati, a mislim da je priznato u cijelom svijetu. On (Musk) je aktivan i talentiran biznismen i mnogo uspijeva, uključujući i u pridobijanju podrške američke države''- kazao je Putin.

Ruski čelnik je rekao da Moskva planira da istraje sa svojim svemirskim programom uprkos neuspjehu misije na Mjesec prošlog mjeseca.