Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je u ponedjeljak Pentagon, koji je sa svoje strane poslao 500 dodatnih vojnika u Europu radi jačanja sigurnosti NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dosad je rasporedio u Ukrajini gotovo cjelokupan kontigent od više od 150.000 vojnika,rekao je u ponedjeljak visoki američki obrambeni dužnosnik.

Intenziviranjem ruskih operacija civili su sve više pogođeni, a Moskva sada nastoji “regrutirati” strane borce, uključujući Sirijce, priopćilo je američko Ministarstvo obrane.

Dvanaest dana nakon što su započele invaziju na Ukrajinu, ruske snage su uglavnom zastale na sjeveru Kijeva i još uvijek ne kontroliraju nebo iznad Ukrajine, sve se više oslanjajući na raketne i topničke napade. Osim napretka u južnoj Ukrajini, ruske snage “nisu postigle nikakav zamjetan napredak posljednjih dana”, rekao je glasnogovornik John Kirby novinarima u Washingtonu.

Dužnosnik je rekao da je Rusija ispalila više od 625 projektila na ukrajinske ciljeve.

Sjedinjene Države su od veljače već rasporedile 12.000 vojnika u Europi, osim onih koji su tamo već ranije bili stacionirani.

Hina