Predsjednik Rusije Vladimir Putin složio se sa idejom da odmah nakon pravljenja cjepiva protiv virusa korona prvo treba cijepiti medicinsko osoblje.

“Mislim da se to samo po sebi podrazumijeva. Prvo se moraju zaštiti zdravstveni radnici, jer su oni na prvim linijama”, rekao je Putin na sastanku o sanitarno-epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Proizvodnja zaštitne opreme

Putin je istaknuo da ruska industrija povećava proizvodnju medicinske opreme za borbu protiv virusa korona, a u najskorije vrijeme zemlja će proizvoditi 3,5 milijuna, a kasnije i do 7,5 milijuna maski i više od 100.000 zaštitnih odijela dnevno.

On je dodao da su mala i srednja preduzeća takođe pokrenula proizvodnju higijenskih maski. Ona proizvode 5,8 milijuna maski dnevno, a proizvodnja zaštitnih odijela povećana je sa 6.000 početkom ožujka na 20.000. Do ožujka će se proizvoditi više od 100.000 zaštitnih odijela na dan.

Proizvodnja medicinskih uređaja

Ruski lider je dodao da su u Rusiji također počele da se proizvode i jednokratne cjevčice za aparate za umjetno disanje.

On je precizirao da se antiseptici ne uvoze i da Rusija pokriva sve svoje potrebe, ali, također, postoji i suradnja sa nekim partnerima u Italiji.

Pomoć Italiji u borbi protiv virusa korona takođe nije jednosmjerna, rekao je Putin.

“U Italiji kupujemo senzore pritiska, bez kojih je u Rusiji nemoguće proizvesti aparate za vještačko disanje. I ta suradnja raste. Polazimo od osnovne stvari, a to je zaštita života i zdravlja ljudi. I samo oslanjajući se na mišljenje stručnjaka, koristit ćemo najsigurnije načine rada industrije, pojedinačnih poduzeća i organizacija. Postupat ćemo veoma pažljivo, shvatajući da ne možemo u potpunosti zaustaviti ekonomiju. Ali moramo svesti na minimum negativan uticaj epidemije na zaposlenost i primanja građana”, zaključio je Putin.

U Rusiji je do sada virusom korona (patogen Kovid -19) zaraženo više od 47.000 ljudi, najviše u Moskvi.