Dokumentarni film 'Putevi duhana', redatelja Mirka Pivčevića, po scenariju književnika i kolumnista portala Bljesak.info Josipa Mlakića, televizijsku premijeru imat će 19. svibnja na Drugom programu HRT-a 19. svibnja u 15:45 sati.

Film govori o se bavi osobama koje su svoju egzistenciju i opstanak svojih obitelji održavali krijumčarenjem duhana od Hercegovine pa sve do Srednje Bosne. Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve su sve načine i preko kojih barijera - prije više od 50 godina - zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja, izbjegavajući respresivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije.

Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuju svjedočanstva o policijskim ubojstvima pojedinih članova njihovih obitelji, za koje nikada nitko nije odgovarao.

Izjave svjedoka u ovom dokumentarcu ilustriraju igrane scene "švercera", koje su snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vran, Čvrsnica, Makljen...

Naime, u vrijeme austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine krijumčarenje duhana postalo je uobičajeno na području Hercegovine, gdje je uzgoj duhana bio pod strogom kontrolom države. Uhodanim duhanskim putovima koji su vodili preko visokih planinskih područja, krijumčari su švercali duhan u Bosnu i Hrvatsku.

Film je rađen u koprodukciji kuća Scena i Olimp produkcija. Za kostomografiju je bio zadužen Ivica Perić Maradona, za montažu Tomislav Topić a glazbu potpisuje Marin Zadro.

U filmu se pojavljuju Dragan Arežina, Ivan Perić, Josip Matešić, Zvonimir Batinić, Andreas Zeko, Danijela Arežina, te Robert Zeko.