Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u zadnjih tjedan dana u svakome svome izlaganju spominjao Bosnu i Hercegovinu kao zemlju koju će strane sile zaštiti zbog mogućnosti izbijanja novog rata. I nije on jedini. Jahač Bundestag fotelje, mlađahni Adis Ahmetović čiji su roditelji sprašili u Njemačku 1992., a on koji se rodio 1993. priča o mukama ratnog Sarajeva također ovih dana laprda o ratu u BiH.

Sinoć su agencije objavile vijest kako je na mirovnom skupu u Berlinu je ukazano na opasnost od rata u Bosni i Hercegovini. Neki se pribojavaju ukrajinskog scenarija. Prijatelj mi govori kako ga tetka iz Njemačke zove, pita imamo li brašna i osnovnih namirnica jer njemački mediji prenose kako smo sve pokupovali u strahu od rata??? I još je niz ovakvih primjera.

TKO FORSIRA PRIČU O RATU U BIH? Je li ovo još jedan u nizu unitarističkih spinova kojima se želi udaljiti javnost od stvarnih problema kao što je krađa stoljeća na respiratorima, problem sa diplomom prve dame u Bošnjaka ili niz drugih afera koje su kreirane oko unitarističkog Sarajeva zadnjih godina? Zašto će NATO štiti BiH kad treba pomoći onoj sirotinji u Ukrajini koja služi kao topovsko meso ruskim hordama? Jesmo li im mi alibi? Šaljete nama vojnike i transporetere da nas čuvaju od čega? Komšićeve stolačke priče o desantima? Jedini desant koji se ovdje dogodio i kojeg je međunarodna zajednica trebala spriječiti je desant Željka Komšića bošnjačkim glasovima na Predsjedništvo BiH. Takvi desanti urušavaju ovu zemlju!

Svima njima treba jasno reći da se ODMAKNU OD BIH I NE DOVODE NAS U BILO KAKAV KONTAKT SA RATNIM PRIČAMA. Ovo društvo se još nije oporavilo od onoga što se događalo prije 30 godina i svatko tko je čuo barem jednu granatu ili pucanj nikada više neće poželjeti biti u sličnoj situaciji.

Tetke i svi ostali po dijaspori bi trebali znati kako imamo i brašna i ulja i toalet papira. Ali imamo i premijera koji na poskupljenja reagira tako što nam govori da manje jedemo. Imamo premijera koji je na optuženičkoj klupi gdje su mu se sudi zbog kriminala sa kupovinom respiratora dok su građani ove zemlje umirali od korone. Imamo umirovljenike koji primaju nešto više od 200 eura mirovine, radnike koji rade za 450 eura plaće i imamo ministra trgovine Zlatana Vujanovića koji nam govori kako cijena goriva od 3 KM nije problem. Nije njemu! Ne bi ni nama problem bila kada bi nam ga država plaćala. Ali nama koji sami plaćamo gorivo koje trošimo ovakve cijene goriva su veliki problem.

Protiv toga su jučer u Berlinu trebali prosvjedovati, a ne protiv nekih ubleha i rata za kojeg nitko u BiH nema ni snage, ni volje, a ni para.

Ložače ratnih priča u BiH treba javno označiti, osuditi i blokirati u medijskom prostoru. Takvu priču treba učiniti i zakonski kažnjivom jer zbog upornog sijanja takvih priča za očekivati je da će narodi u BiH u jednom trenutku i početi vjerovati u njih. Ludilo koje kreiraju pojedini krugovi mora biti zaustavljeno. Izetbegović koji je još prije nekoliko mjeseci brojio puške i tenkove kod Bošnjaka morao je biti kažnjen zbog toga. Birtijaš Helez koji je na FTV-u govorio o kupovini krstarećih raketa kojima bi gađao Zagreb i Beograd isto je trebao biti kažnjen. Kao i svatko drugi tko koristi takav narativ.

Pogled.ba