Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upriličio je uskrsni prijam u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije, kojemu je uz ostale nazočio član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović, predsjednik F BiH, Marinko Čavara, predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić, federalni premijer Fadil Novalić, dopredsjednik RS Josip Jerković i drugi dužnosnici, kao i predstavnici vjerskih zajednica, društveno-političkog, kulturnog života i veleposlanstava u BiH.

Kardinal Puljić je, kako javlja Hrvatski Medijski Servis,  istaknuo da za ovu godinu ne možemo zaobići radost iščekivanja dolaska Pape Franje 6.lipnja 2015. Iako je jednodnevni pohod, ali je već donio snažnu poruku zauzetosti svjetske javnosti za BiH. Nada se da će odgovorni moćnici ozbiljnije pristupiti rješavanju izgradnje ove zemlje i države, kao normalne kuće za sve njezine stanovnike.

„Domaće čelnike pozivam da zaštitimo čovjeka, njegovu imovinu i vladavinu prava, koja je jamac sigurnosti. Valja ozbiljno pristupiti programu Euro –atlanskih integracija, da ne budemo crna rupa svjetska.

Potrebno je ostvariti perspektive otvarajući radna mjesta. Rad vraća čovjeku samopouzdanje i osvarenje, ako od rada živi i svoju obitelj uzdržava.

U ime Crkve molim da nam se sačuva imovina koja je nacionalizirana a ne vraća se, jer se uništava i preprodaje, a mi na nju nemamo prava.

Ako je ova država odvojena od Crkve i vjerskih zajednica s kojim pravom netko uvjetuje dobivanje dozvole za crkvu Ustavnim promjenama i reformama?

Kardinal Puljić je, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, aludirao na zahtijev SNSD-a koji uvjetuje izdavanje dozvole za izgradnju crkve u Drvaru, izmjenama Ustava Hercegbopsanske županije, kojim bi Srbi u ovoj županiji dobili veća prava. Zastupnici SNSD-a u HBŽ, međuostalim, traže izmjena grba i zastave HBŽ, dvojezične natpise, pravo na izučavanje nacionalne skupine predmeta u škoalama u Drvaru, Grahovu i Glamoču,..

-Ono što tražim za sebe valja pošteno priznati i drugima, kako bi se vrednovali jednakopravnosti.“, poručio je u svom govoru kardinal Puljić.

U duhu radosnog druženja u ovom susretu, katolicima kao i svim kršćanima zaželio sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs. Poželio je svima veću hrabrost i opredjeljenje za čovjeka i vrijednost života./HMS/