Od krema i tableta do izlaganja svjetlosti, mnogo je vrsta terapija za psorijazu. Svaka ima svoje prednosti i jednu zajedničku manu.

Ako na koži imate crvene mrlje prekrivene srebrnkastim ljuskicama i ako vas to svrbi, žari ili boli, vjerojatno imate psorijazu.

Česta je to bolest kože koja se uglavnom javlja na laktovima, koljenima i vlasištu, kaže njemačka dermatologinja Claudia Pfoehler. Bolest nije zarazna, ali je kronična i bolesniku je često težak psihološki teret.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije najmanje 100 milijuna ljudi u svijetu boluje od psorijaze. U Hrvatskoj od te kronične upalne bolesti kože boluje gotovo 80.000 osoba. Za bolest postoji genetska predispozicija, ali obiteljska povijest bolesti ne znači da ćete je i vi naslijediti. Za njezin početak često su potrebni jedan ili više okidača.

"Oni mogu primjerice biti ozljede kože, opekline izazvane prekomjernim sunčanjem, stres, neki lijekovi, metabolički poremećaji ili fluktuacija hormona", kaže Pfoehler.

Na prve znake psorijaze treba se javiti obiteljskom liječniku kako bi se isključila druga medicinska stanja sa sličnim simptomima, poput gljivične infekcije.

"Za pouzdanu dijagnozu potrebne su analize krvi i brisevi, a moguće i biopsija kože", pojašnjava Pfoehler.
Sviščeva mast, katran, svjetlo

Terapija ovisi o simptomima. "Umjereni slučajevi često se tretiraju kremama", kaže farmaceutkinja Ursula Sellerberg, dodajući kako se dobri rezultati mogu postići topičkim kortikosteroidima.

"Kortikosteroidne kreme dobro se podnose, ali ne bi ih trebalo svakodnevno koristiti na dugi vremenski rok".

Sviščeva mast učinkovita je za psorijazu na zglobovima jer prirodno sadrži kortizon pa je pacijenti mogu koristiti neograničeno i beskonačno. Još jedna moguća terapija su pripravci s katranom kamenog ugljena. "Zbog vrlo neugodna mirisa i tendencije ostavljanja mrlja, proizvodi s katranom kamenog ugljena rijetko se propisuju", rekla je Selleberg.

Za teške slučajeve koriste se lijekovi nazvani biologici koji potiskuju imunološki sustav i smanjuju upalni proces u tijelu. "U početku ih liječnik injekcijom ubrizgava pacijentu, ali kasnije to pacijent može i sam", rekla je Pfoehler.

No riječ je o skupim lijekovima i koriste se jedino kada su sve druge metode pokazale neuspješnima.

Koristiti se može i fumarna kiselina, kaže Sellerberg. Psorijaza ubrzava životni ciklus stanica kože, što uzrokuje gomilanje viška stanica na površini kože i oblikuje crvene mrlje. Fumarska kiselina sprečava stanice da tako brzo rastu. Nedostatak joj je što zna izazivati nuspojave poput gastrointestinalnih problema.

Terapija svjetlom bolesnicima također donosi olakšanje, posebno ako su zahvaćene velike površine tijela, zato što ublažavanju upalne procese. "Kvarcanje", međutim, neće izliječiti psorijazu.

Najviše čemu se oboljeli mogu nadati jest ublažavanje simptoma.

"Terapije će donijeti određena poboljšanja, ali lijeka za psorijazu nema", napominje Pfoehler.