Sve do polovine ove godine građani s lošim socijalnim prilikama i niskim financijskim primanjima plaćat će nižu cijenu električne energije. Takvu odluku federalna Vlada donijela je na hitnoj telefonski održanoj sjednici te sve do 30. lipnja 2017. produljila važenje odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije kućanstvima i stimulaciji energetske učinkovitosti, piše Večernji list BiH.

Najniži iznos mirovine

"Odluka propisuje subvencioniranje računa za električnu energiju za kupce iz kategorije kućanstava kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, a pravo na nju imaju kupci s najnižim iznosom mirovine koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni zavod MIO u Federaciji BiH, kao i korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdane odluke od nadležnih službi odnosno centara za socijalni rad u FBiH. Smanjenje troškova za električnu energiju ostvaruje se na potrošnji ispod prosječne (manje od 268 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, odnosno ispod 348 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar), stoji u priopćenju federalne Vlade.

Popis do sedmoga u mjesecu

Kao i ranije, popis korisnika najniže mirovine dvjema elektroprivredama potrebno je dostavljati Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike najkasnije do sedmog dana u tekućem mjesecu, za subvencije koje će se iskazivati na računima za utrošenu električnu energiju za sljedeći mjesec. Popis onih potrošača električne energije, koji su stalni korisnici stalne novčane pomoći, dostavljaju resorna županijska ministarstva Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, za svaki mjesec posebno, također najkasnije do sedmog dana u tekućem mjesecu. Nakon što popise korisnika socijalne pomoći iz svih deset županija zaprimi Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, oni se dalje šalju dvjema elektroprivredama. Za sve socijalno ugrožene korisnike električne energije na računu je iskazan iznos subvencije koji maksimalno može iznositi 5,50 KM po računu Elektroprivrede BiH odnosno 7 KM Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar, a u ovisnosti o utrošenoj električnoj energiji u obračunskom razdoblju.

Još na početku svog mandata premijer Fadil Novalić naveo je kako će i nova vlast u FBiH kao jednu od socijalnih mjera subvencionirati račune za struju koju potroši oko 100.000 obitelji koje se nalaze u zoni socijalne ugroženosti.