Prvi konvoj Wagnerovih snaga stigao je u prethodno napuštenu vojnu bazu u Bjelorusiji, a prema njoj su na putu još najmanje dva konvoja, otkrila je CNN-ova analiza satelitskih snimki i videozapisa s društvenih mreža.

Satelitske snimke tvrtke Planet Labs pokazuju prvi konvoj koji stiže u bjelorusku vojnu bazu koja je godinama bila prazna, jučer netom nakon 11 sati po lokalnom vremenu. Konvoj se proteže sve od baze do izlaza s autoputa. Manje od sat vremena kasnije, nova satelitska slika tvrtke Airbus pokazuje cijeli konvoj parkiran u bazi.

CNN je uspio potvrditi da su vozila pripadala Wagnerovim snagama jer se nekoliko vozila na satelitskoj slici Airbusa podudara s onima viđenima na videozapisu objavljenom na društvenim mrežama koji prikazuje konvoj, s Wagnerovim zastavama, zaustavljen uz autoput.

Što je sve viđeno?

Konvoj viđen na videu uključivao je brojne kamione, velike platforme s buldožerima, kamione za odvoz smeća te kombije i desetke civilnih kamiona i automobila. CNN je ukupno identificirao 115 novih vozila u bazi, kojih nije bilo na prethodnim satelitskim snimkama.

Ovo je prvi put da su Wagnerove snage viđene nakon njihovog neuspjelog pokušaja pobune u lipnju. Još dva Wagnerova konvoja kretala su se jučer poslijepodne prema bazi.

CNN-ova analiza videozapisa objavljenih na društvenim mrežama otkrila je da su konvoji, također s vozilima na kojima vijore Wagnerove zastave, zaustavljeni na dvije lokacije duž glavne ruske autoceste koja vodi prema zapadu, prema Bjelorusiji.

Potvrđena autentičnost snimki

CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost snimki. Jedan konvoj sadrži najmanje 109 vozila, a drugi najmanje 96 vozila. Oba su sadržavala desetke civilnih automobila i kamiona te kombije, autobuse, vozila za prijevoz tekućina i prikolice te velike vojne kamione.

Arhivske satelitske snimke koje je ranije pregledao CNN pokazuju da su deseci šatora postavljeni u bazi, koja je godinama bila prazna, samo nekoliko dana nakon što je osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin obustavio pobunu prošlog mjeseca.

Bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko tvrdi da je posredovao u dogovoru između Prigožina i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Otad je Lukašenko pozvao Wagnerove snage u Bjelorusiju da pomognu u obuci njegove vojske. Prigožinovo trenutno boravište i dalje je nepoznato.