FOTO: Ilustracija

Multidisciplinarni tim Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli je u protekla tri dana izveo tri operativna zahvata na otvorenom srcu kod pacijenata uz primjenu epiduralne anestezije. Riječ je o prvim zahvatima ove vrste koji su urađeni u Bosni i Hercegovini, pacijenti su sve vrijeme bili budni, a izbjegnuta je i upotreba respiratora.

Tuzlanski liječnici su novu metodu u Klinici za kardiovaskularnu kirurgiju izveli uz superviziju kolega iz Albanije, a zbog primjene epiduralne anestezije pacijenti su sve vrijeme bili svjesni i komunikativni.

"Za naše pacijente i ovu vrstu visoke epiduralne analgezije i anestezije specifično je to što se primjenjuje antikoagulantna terapija, tako da su komplikacije u vrlo malim postotcima i otprilike se popravak hematoma obavlja u jednom od tri i pol tisuće slučajeva. Ova metoda sa sobom u postoperativnom razdoblju nosi i skraćeni boravak pacijenata u intenzivnoj njezi, a lišeni su i boli", kazala je Alisa Krdžalić, specijalistica anestezije i reanimacije.

Svi operirani kardiokirurški pacijenti sada su stabilnih vitalnih parametara, a zbog svojih komorbiditeta prilikom zahvata primjenom regionalne anestezije izbjegli su priključivanje na respirator.

"Zbog kroničnih plućnih bolesti, a prema različitim sustavima procjene, ovi pacijenti su imali veliki rizik postoperativnih respiratornih komplikacija. Zbog toga smo se odlučili za primjenu ove vrste anestezije, odnosno izbjegli smo opću anesteziju i primjenu mehaničke ventilacije", dodao je specijalist anestezije i reanimacije Adnan Behrem.

Ravnatelj Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović danas je ponosno istaknuo da je tim iz bolnice na čijem se čelu nalazi prvi u Bosni i Hercegovini primijenio spomenutu metodu.

"Posebno mi je drago da su u vrijeme pandemije koronavirusa Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju i Klinika za kardiovaskularnu kirurgiju našle vremena i prostora za uvođenje nove operativne metode. Impozantno izgleda operativni zahvat koji se na otvorenom grudnom košu obavlja u trenutku kada je pacijent svjestan, dok se s njim komunicira i da nema boli. Nadam se da ćemo suradnju s kolegama iz Albanije nastaviti i u sljedećem razdoblju", istaknuo je Jusufović.

Transfer znanja koji je izvršen proteklih dana između stručnjaka iz Albanije i Bosne i Hercegovine bit će veoma značajan za liječnike u Tuzli koji će nastaviti obavljanje nove vrste operativnih zahvata. Povodom postignutog uspjeha danas su u Tuzli održana i stručna predavanja, piše Klix.