I imamo još jednu dobru vijest. A to je da je prvi put nakon dugo, dugo, dugo godina jedan Hrvat u igri za mali kristalni globus. Filip je ukupno treći u poretku veleslaloma.

Nakon čak sedam godina čekanja i Kostelićeve pobjede u Kranjskoj Gori 2013. godine, Hrvatska ima prvo mjesto u Svjetskom kupu! Filip Zubčić osvojio je veleslalom u japanskoj Yuzawi Naebi nakon maestralne druge vožnje u kojoj je prvog pratitelja Marca Odermatta ostavio na 0.74 stotinke iz sebe, prenose 24sata.

Po prvi put u karijeri startao je s visoke 13. pozicije i to na vrlo teškoj stazi. Uvjeti su bili skoro pa ljetni i to ga je malo omelo u prvoj vožnji gdje je napravio malo veću pogrešku, ali dovoljno za zaostatak od 1.58 i 12. mjesto (1:18.21). A onda je krenuo šou.

Ako su u prvoj vožnji bili ljetni uvjeti, kako tek onda nazvati uvjete u drugoj vožnji? A Filip je nju odvozio kao nikada u životu. Na svaka vrata ušao je pravovremeno, brzina mu je bila sjajna i s velikom prednošću, prvim mjestom i prvim vremenom druge vožnje ušao je u cilj (1:19.04).  

I pazite sad. Posljednjih nekoliko skijaša imalo je i preko sekunde prednosti nad Filipom, ali toliko maestralno je odvozio da ostali jednostavno nisu imali šanse. Štoviše, uvjeti su bili još gori i nada im je bila klimava, a Zubčić je sve sa smiješkom promatrao u ciljnoj ravnini. Posljednji ga je pokušao srušiti Henrik Kristoffersen, da, onaj skijaš koji mu baš i nije drag, ali i on je bio nemoćan. Norvežanin je imao 1.58 prednosti, a na kraju je izgubio sve i zaostao 1.14. I hrvatsko slavlje u Japanu moglo je početi! Drugi je završio Marco Odermatt sa zaostatkom od 0.74 stotinke, a treći Amerikanac Tommy Ford (+1.07)

Prva vožnja bila je u dva sata ujutro po hrvatskom vremenu, a druga u pet sati. U nevjerojatnom izdanju hrvatskog majstora mogli su uživati samo oni odabrani, odnosno oni koji su žrtvovali svoj san.

Zubčiću je ovo uvjerljivo najveći uspjeh karijere nakon drugog mjesta u Adelbodenu te četvrtog mjesta iz Garmischa. A prvo mjesto u svjetskom kupu nismo vidjeli još od 2013. godine i pobjede Ivice Kostelića u Kranjskoj Gori!

Filip je taj koji nam je u Adelbodenu napokon donio to postolje, a sada nas je i odveo do prvog mjesta. Nadamo se, tek jedno u nizu za njega...

I imamo još jednu dobru vijest. A to je da je prvi put nakon dugo, dugo, dugo godina jedan Hrvat u igri za mali kristalni globus. Filip je ukupno treći u poretku veleslaloma, samo 50 bodova iza Slovenca Žana Kranjeca. Do kraja sezone su preostale još tri utrke i mali kristalni globus je itekako uhvatljiv. Obzirom na njegovu nevjerojatnu formu u posljednje vrijeme i silaznu nekih njegovih konkurenata, nadamo se da ćemo ga na kraju sezone ugledati u njegovim rukama, prenose 24sata.