Nagle promjene vremena kojih ima itekako posljednjih godina u idućim danima, kako sada stvari stoje, ne bi nas trebale iznenađivati jer ih nema na vidiku, piše Večernji list BiH.

Ugodni jesenski dani

Norveški meteorolozi koji su se pokazali dosta točni u posljednje vrijeme, idućeg ponedjeljka, za tjedan dana, najavljuju 30 stupnjeva u Hercegovini. Prije nekoliko dana stigla nam je kalendarska jesen, stranci prognoziraju da će bit topla, osobito američki prognostičari u ‘Accuweatheru’, pa smo odlučili to provjeriti i kod neovisnog meteorologa, profesora Zorana Zadre. - Kalendarska jesen je tek počela. Vrijeme i priliči pravoj jeseni, tako da imamo lijepe i ugodne jesenske dane s maglom u jutarnjim satima, ponegdje u Bosni i gorskim kotlinama. Posvuda su jutra i noći osjetno hladnije, a dani sasvim ugodni. Međutim, po temperaturama nas očekuje sasvim normalna jesen. Prvi dio jeseni će biti nešto topliji, dok bi sredina i drugi dio jeseni vjerojatno trebali biti hladniji, govori nam Zadro i time potvrđuje i strane prognoze, barem za ovaj prvi dio. Što se tiče oborina, prema Zadrinim riječima, one će biti nešto ispod prosjeka za prvi dio jeseni, a oko prosjeka i iznad prosjeka sredinom i u drugome dijelu jeseni.

Snijeg u gorju

- Vjerojatno će biti lokalno i obilnijih oborina sredinom i u drugome dijelu jeseni, ponajprije u Hercegovini. Međutim, svakako treba iskoristiti lijepo jesensko vrijeme koje će nas pratiti i idućih nekoliko dana, a neće ga nedostajati ni u sljedećem mjesecu. Mogućnosti za prvi snijeg u gorju rastu već u listopadu, a za nizine Bosne u studenom. Hercegovina je još na čekanju, barem do kalendarskog početka zime, govori nam Zadro. Naglašava da se dugotrajno, sušno i toplo razdoblje koje bi trajalo desetak i više dana, pogotovo u drugome dijelu jeseni, ne očekuje. - Prognoze su bazirane na dugoročnim prognostičkim modelima, što znači da su promjene u prognozama moguće. No, trenutačni parametri upućuju na ovakav scenarij vremena barem do sredine prosinca, zaključuje najpoznatiji neovisni meteorolog u Hercegovini.

Do Svetog Luke je ostalo još mjesec dana, stoga po Zadrinim, kao i prognozama stranaca, mogla bi se obistiniti i poznata pučka izreka “Do Svetog Luke kud ti drago ruke, a od Svetog Luke (25. listopada) u njedra ruke i ne vadi vanka do Markova danka” (25. travnja).