Proljetna faza obvezne preventivne deratizacije na području Hercegovačko neretvanske županije počinje 30. svibnja, a sredstva je osigurala Vlada HNŽ.

Organizaciju i provođenje vršit će Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a na osnovu Članka 119. strana 2 alineja 11, Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Službene novine Federacije BiH, br, 46/10, i 75/13).

Cilj ove akcije je smanjenje broja glodara biološki podnošljivu razinu za održavanje povoljne epidemiološke situacije na području Županije.

Ova akcija se provodi postavljanjem trovne mase na javne i zelene površine u pojasu gradskih i prigradskih naselja, obala rijeka, u kanalizacijske šahtove, deponije čvrstih otpadaka, groblja, ruševne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove, vjerske i druge javne objekte.

Deratizacija se provodi suvremenim i efikasnim sredstvima za uništavanje glodara, a postavljeni mamci su OTROV. Iz Zavoda za javno  zdravstvo HNŽ-a apeliraju na stanovništvo da otrove ne diraju i ne potjeraju s postavljenih lokacija.

Pozivaju sve subjekte na suradnju pri izvođenju preventivne akcije, kako bi bila provedena što kvalitetnije te kako bi postigli očekivani efekt i povoljnu epidemiološku situaciju u našoj županiji i time zaštitili zdravlje stanovništva.

Mole se vlasnici životinja da u razdoblju provođenja deratizacije životinje drže zatvorene ili pod nadzorom u skladu sa zakonskim propisima. Puštanje životinja je na vlastitu odgovornost.

Provođenje deratizacije po Općinama i Gradovima planirano je:

Mostar 30.5 – 9.6.

Konjic 30.5 – 7.6.

Jablanica 8.6.-10.6.

Prozor Rama 13.6. – 14.6.

Neum 10.6.

Stolac 15.6. – 16. 6.

Čapljina 15.6. – 17.6.

Čitluk 13.6. - 14.6.

Ravno 13.6.