Pandemija koronavirusa donijela je množtvo novih pravila i načina ponašanja kako bi se spriječilo širenje virusa, a ona se, između ostalog, moraju poštivati i u osnovnim, srednjim školama i vrtićima, radi zaštite zdravlja djece, osoblja i članova njihovih obitelji.

Županijske inspekcije u Federaciji BiH, ovisno o kojoj županiji se radi i kada je bio prvi dan nastave, već su počele raditi kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera u školskim i predškolskim ustanovama.

Tako su na području Sarajevske županije sanitarni inspektori dosad obavili ukupno 79 insprekcijskih nadzora u 74 osnovne škole i pet predškolskih ustanova.

– Od navedenog broja kontrola, u 66 škola sve naložene mjere i preporuke u trenutku nadzora su bile u potpunosti ispoštovane, za sedam škola su izdana rješenja s korektivnim mjerama, koja su u roku od 24 sata ispoštovana, dok su za jednu školu izdana dva prekršajna naloga u novčanom iznosu od 3.500 KM, a zbog neusklađenosti vezanih za broj djece u produženom boravku – kazali su za Faktor iz Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ.

Nedostatci koji su otkriveni tiču se nepravilnosti vezane za ishranu učenika u produženom boravku i načina ishrane uopće, kao i nedonošenje kriznog plana pripravnosti u slučaju pojave oboljenja. – Jedna od nepravilnosti je i neposjedovanje slikovne obavijesti o preventivnim mjerama – istaknuli su iz KUIP SŽ.

Inspekcijski nadzori u odgojno-obrazovnim ustanovama usmjereni su na kontrolu poštivanja zaštitnih mjera i fizičke distance za učenike i školsko osoblje, vrstu i količinu dezinfekcijskih sredstava i sredstava za osobnu higijenu, organizaciju ishrane, organizaciju produženog boravka, te uspostavljanje i pridržavanje kriznog plana pripravnosti na razini ustanova, a s krajnjim ciljem zaštite zdravlja učenika, nastavnog i drugog osoblja, kao i članova njihovih obitelji.

– Nadzori se nastavljaju i predstojećem razdoblju uz poziv svim odgojno-obrazovnim ustanovama, kao i ostalim subjektima nadzora na poštivanje donesenih preporuka i smjernica za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 – naglasili su iz inspekcije.

S obzirom na to da je nastava u Tuzlanskoj županiji tek počela, županijski sanitarni inspektor dosad nije vršio inspekcijske nadzore u obrazovnim ustanovama.

– U narednom razdoblju će svakako pojačati kontrolu poštivanja svih higijensko-epidemioloških mjera, koje je Zavod za javno zdravstvo FBiH utvrdio za ovaj vid ustanova.

Tom prilikom će se kontrolirati: provođenje pojačanih mjera dezinfekcije prostora i dodirnih površina u unutrašnjosti škole, dezinfekcija obuće i ruku na ulazu u školu, kao i prisutnost sredstava za dezinfekciju ruku u hodnicima i učionicama – objasnili su iz KUIP TŽ.

Dodali su kako će se kontrolirati i to nose li svi zaposlenici škole i učenici zaštitne maske, poštuje li se preporučena distance među učenicima, a naročito rasporeda mjesta za sjedenje u učionici i broj učenika u jednoj grupi.

– Također će se vršiti i kontrole u predškolskim ustanovama, koje do sada nisu kontrolirane. Kazne predviđene za nepoštivanje preporuka se kreću u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za pravne osobe i 500 KM za direktora, kao odgovornu osobu – rekli su iz tuzlanske inspekcije.

Sanitarni inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjske županije Goražde su stalno na terenu i provode kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera.

– S obzirom na početak školske godine, posebna pažnja je posvećena kontrolama školskih i predškolskih ustanova na području, u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Sanitarni inspektori su u razdoblju od 3. do 8. rujna ove godine izvršili kontrole u šest osnovnih i tri srednje škole, u kontekstu najave početka školske 2020./2021.godine – naveli su iz KUIP BPŽ.

Dodali su kako je naglasak inspekcijskih kontrola bio organizacija i priprema nastave u smislu rasporeda klupa u učionicama kako bi se ostvarila propisana distanca od jedan i pol do dva metra, osiguranje dezo-barijere na ulazima u škole, kao i dezinfekcijska sredstva za ruke i površine.

Inspektori su posebno skrenuli pozornost na obvezu nošenja maski za učenike i nastavno osoblje, održavanje fizičke distance kao i obvezu nabavke i dostupnosti higijenskih i dezinfekcijskih sredstava, te stalni nadzor nastavničkog osoblja nad učenicima.

– Naložena je i preventivna dezinfekcija školskih prostorija prije početka izvođenja nastave.

Jedan dio školskih ustanova još je u fazi pripreme učionica i drugih školskih prostorija, a također je obvezna izrada i posjedovanje Kriznog plana pripravnosti, gdje su sve škole u završnim fazama izrade.

Iz KUIP BPŽ Goražde su naglasili kako će i u narednom razdoblju intenzivirati inspekcijske kontrole predškolskih i školskih ustanova na području ove županije, kako bi se kontinuirano pratile naložene mjere i preporuke.