Više od deset država koje ne posjeduju i protive se nuklearnom naoružanju, uključujući Kanadu, Njemačku i Japan, sastat će se u Švedskoj kako bi osnažili zahtjeve za nuklearnim razoružanjem.

Susret će biti usredotočen na Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) jer se on odnosi na većinu država, te na konferenciju kojom će se iduće godine ocijeniti uspješnost tog dogovora, otkrila je Margot Wallstrom, ministrica vanjskih poslova Švedske.

"NPT je temelj međunarodnog djelovanja prema razoružanju i neširenju nuklearnog oružja", priopćila je Šveđanka.

Raygovarat će o mogućnostima veće transparentnosti oko nuklearnog arsenala

Osim toga će se razgovarati o mogućnostima veće transparentnosti oko nuklearnog arsenala i kako umanjiti prijetnje razvijanja takvog oružja.

"Nismo htjeli krenuti tako da pozovemo države koje nas mogu spriječiti da napredujemo. Htjeli smo okupiti ambiciozne države koje nešto žele postići", rekla je Wallstrom za švedsku televiziju.

Među državama pozvanima u Stockholm su Argentina, Kanada, Etiopija, Finska, Njemačka, Indonezija, Japan, Jordan, Kazahstan, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, Španjolska i Švicarska.

U Stockholmu se očekuje njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas koji tvrdi da je "Ugovor u teškoj krizi". NPT je stupio na snagu 1970., a do danas ga je ratificiralo 189 država, stoji na stranicama hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

Maas je upozorio nuklearne države kako "trebaju biti predanije svojim obvezama o razoružanju te da se treba spriječiti da još država razvije nuklearno oružje".

Sporazum iz 2015. godine

Njemački ministar je dan ranije bio u Iranu gdje je s tamošnjim čelnicima razgovarao o sve većim tenzijama u regiji.

Iran i svjetske sile 2015. su postigli sporazum kojim se želi spriječiti Teheran da razvije nuklearni arsenal.

SAD se prošle godine povukao iz tog dogovora te je uveo niz sankcija koje su pogodile iransko gospodarstvo.

Iran je prošli mjesec poručio kako se i dalje drži dogovora no da će učetverostručiti svoju proizvodnju obogaćenog uranija, čime bi mogao prekršiti maksimum dopuštene zalihe, prenosi dpa.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukija Amano u ponedjeljak je potvrdio da je Iran ubrzao obogaćivanje uranija.