Danas se obilježava 13 godina otkako je u rutinskom gašenju požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Tek jedan od vatrogasaca Frano Lučić iz Tisnog preživio je tragediju.

Šest vatrogasaca poginulo je na licu mjesta

Njegovi kolege Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić i Marko Stančić poginuli su. Šestoro ih je poginulo na licu mjesta, dok su ostali prevezeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina.

Još uvijek nisu u potpunosti rasvijetljene okolnosti tragedije

Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je takozvani eruptivni požar. Međutim dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

U tragediji je došlo do niza propusta

U tragediji je došlo do niza propusta. Vatrogasci koji su išli gasiti taj požar nisu mogli ni zamisliti što će ih snaći jer su išli gasiti požar na području gdje je prevladavao samo goli kamen i nešto niskog raslinja. Nije bilo kuća, nikakvog naselja, tako da taj požar nisu doživljavali kao neku prijetnju, no na kraju je upravo taj požar odnio 12 života.
Na gašenje je poslan i maloljetni Marko Stančić, a neki od preminulih vatrogasaca nikad nisu prošli obuku za helikopterski desant.

Helikopter je imao problema pri spuštanju i, kako je svjedočio Lučić, iskrcao ih je tek iz trećeg pokušaja. Tzv. "kruška" s vodom bila im je predaleko, krenuli su uz klanac prema kruški, teško se krećući po oštrom kamenjaru. Odjednom ih je zapljusnula vrućina i čuo se huk vatre koja je gutala sve pred sobom. Nesretni vatrogasci satima su čekali pomoć.

Na kraju nitko nije odgovarao za tragediju

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica jedini je bio optužen za kornatsku tragediju. DORH ga je teretio za brojne propuste u organiziranju intervencije, za upućivanje maloljetnika na požarište, kašnjenje u pružanju pomoći stradalima, no u ponovljenom postupku nepravomoćno je oslobođen svake krivnje.

Za izazivanje požara nehajno odbačenim opuškom cigarete u suhu travu, u uvali Vrulje na Kornatu, bio je optužen sezonski radnik NP-a Kornati Paško Petrina, kojeg se teretilo za ugrožavanje ljudi i imovine. No oslobođen je optužbe još 2012. godine.

Preživjeli Lučić godinama je čekao na odštetu

Preživjeli Lučić u požaru je ostao bez svih deset prstiju na rukama. Požar mu je kompletno narušio zdravstveno stanje, bio je na 30 teških operacija, 45 općih anestezija, a iz nalaza i mišljenja medicinskih vještaka proizlazi da je zadobio osobito teške tjelesne ozljede opasne po život te da je na psihičkom planu razvio PTSP uz depresivni poremećaj.

On je zbog zadobivanja teških ozljeda u požaru tužio RH i Grad Šibenik, budući da je bio pripadnik DVD-a Tisno. No sve to što je pretrpio državi nije bilo dovoljno da mu pristane isplatiti odštetu te ga poštedi borbe na sudu, dok je istovremeno vodio borbu za život. Umjesto toga su se natezali s njim više od 10 godina, koliko je trajao sudski postupak, da bi tek u ožujku prošle godine postigli nagodbu. Lučić je dobio odštetu te mu se mjesečno isplaćuje 6000 kuna za njegu i skrb.

Ova tragedija ogolila je tromost sustava te pokazala bezobrazluk države prema jedinom preživjelom koji je morao čekati deset godina na odštetu te nesposobnost da se kazne odgovorni.

Komemoracija za 12 stradalih vatrogasaca na Kornatima trebala se održati danas, no odgođena je zbog jakog juga za utorak, 1. rujna. Jutros su vatrogasci i obitelji stradalih položili vijence kod spomen ploče ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku, javlja Šibenik.in.