Savezna agencija za zapošljavanje (BA) procijenila je da te poslove mogu obavljati Nijemci, državljani drugih zemalja EU ili pak da su premalo plaćeni.

Njemačka država odbila je zahtjeve 27.000 stranaca, nedržavljana EU, koji su u 2016. imali ponude za posao u zemlji. Savezna agencija za zapošljavanje (BA) procijenila je da te poslove mogu obavljati Nijemci, državljani drugih zemalja EU ili pak da su premalo plaćeni, prenosi Croexpress.eu.
 
U usporedbi s 2015. broj odbijenih zahtjeva gotovo se udvostručio, javlja Rheinische Post, a prenosi The Local. U posljednjih dvije godine porastao je i broj odobrenih prijava, sa 68.000 2014. godine na 215.000 2016. godine.
 
Nedržavljani EU, koji trebaju dozvolu za boravak u zemlji, moraju imati odobrenje od Savezne agencije za zapošljavanje za obavljanje posla jer prioritet imaju Nijemci i državljani drugih zemalja članica EU. Osim toga, pazi se da nisu premalo plaćeni kako ne bi rušili cijenu rada.
 
Ovo ne vrijedi za izbjeglice; prošlog kolovoza odlučeno je da se uvede rok od tri godine tijekom kojih će se izbjeglicama olakšati pronalaženje posla. U tom razdoblju procjenjuje se jesu li uvjeti ponuđeni izbjeglici jednaki onima koji bi bili ponuđeni Nijemcu. Danas je tek šest posto izbjegličkih prijava za posao odbijeno, u usporedbi sa 40 posto prije donošenja ove odluke.
 
Croexpress.eu