U četvrtak, 25.3., Vrhbosansko bogoslovno sjemenište proslavilo je svoj patron – Navještenje Gospodinovo/Blagovijest. Dan kada je Riječ Božja postala tijelom i kada nam se očitovala svemoćna Božja ljubav.

Euharistijsko slavlje u kapelici Bogoslovije predvodio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić uz suslavlje rektora vlč. Zdenka Spajića, vicerektora vlč. Olivera Jurišića, duhovnika vlč. Milenka Krešića te nekoliko profesora koji su nastanjeni u ovom Sjemeništu. Na misi su također sudjelovali bogoslovi ove zajednice te časne sestre Služavke Malog Isusa koje su nastanjene u bogosloviji, a koje djeluju u samom sjemeništu te nadbiskupovoj rezidenciji.

Iako je prošlogodišnje slavlje, kako je u uvodnom pozdravu kazao rektor, proslavljeno bez prisustva bogoslova i drugih članova zajednice zbog pandemije, ove godine se zajednica ipak sastala na skromnom slavlju kako bi proslavila patron.

Podjela službi 



Nakon uvodnog pozdrava rektora vlč. Spajića, nadbiskup je započeo Misno slavlje u kojem je tradicionalno podijelio službe koje se bogoslovima dodjeljuju na njihovom putu prema svećeništvu. Tako su ove godine na patron, službe dobili dvojica bogoslova. Kao kandidat za đakonat i prezbiterat za Banjolučku biskupiju primljen je bogoslov III. godine Leo Vidović rodom iz župe sv. Ilije – Glamoč. Službu akolite primio je vrhbosanski kandidat i bogoslov V. godine Josip Papak iz župe Srca Isusovog – Prozor. Postavljanjem u službu akolite, on je došao na sam prag primanja đakonata i prezbiterata.

Pošto je naviješten odlomak iz Evanđelja koji govori o otajstvu koje danas slavimo, a to je utjelovljenje Sina Božjega, kardinal je izrekao prigodnu homiliju u kojoj je govorio o Blaženoj Djevici Mariji i njenoj vjeri kojom je unatoč strahu prionula uz Božju volju i u svoj poniznosti prihvatila biti majka Otkupitelja. Naglasio je kako kada krene propovijedati o ovom otajstvu, kroz njega prođu neki čudni srsi jer se plaši da će ovo otajstvo povrijediti jer je to nešto što se razumom ne može dokučiti niti riječima opisati. 

„Divim se Marijinoj vjeri kojom je Bogu odgovorila – Evo službenice Tvoje! (…) Želim ohrabriti sve vas koji ovdje živite, učite i rastete da se poput Marije otvorite Božjoj Riječi i kažete Bogu – Evo me!“ kazao je kardinal. Između ostalog, kardinal je istaknuo kako se utjelovljenje Boga ne može dogoditi tamo gdje su oholost i sebičnost jer tamo za Boga nema mjesta. Utjelovljenje se može dogoditi samo ondje gdje se nalazi poniznost. Stoga je pozvao sve prisutne da duboko u svom srcu mole: „Gospodine, utjelovi se u nama i među nama!“



Misno slavlje svojim pjevanjem su animirali bogoslovi uz vodstvo i orguljsku pratnju prof. Marka Stanušića, a slavlje je nastavljeno uz obiteljski stol.

Dodajemo i kako je proslavi patrona predhodila trodnevnica koju su uz animiranje bogoslova predvodili vicerektor i duhovnik Sjemeništa.